Column Gerard Vermeeren: Sunday Foundation


Foto: Foto:

Column Gerard Vermeeren: Sunday Foundation

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren uit de krant van deze week.

De afgelopen drie columns ben ik in gesprek geweest met Sander de Kramer. Over dat hij teveel gereisd had en daardoor te veel gezien heeft (na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver). Vandaag het laatste deel van het gesprek dat ik met hem had op een mistroostige woensdagmiddag in het Zalmhuis.

Na zijn zware individuele periode reist Sander de Kramer opnieuw af naar Sierra Leone. 'Ik zag al die blije koppies weer en toen dacht ik: ja joh, al zou ik het allemaal opnieuw mogen doen, dan zou het mij nog de moeite waard zijn geweest. Ook al zou het me mijn leven hebben gekost! Maar dat is wel de rasidealist, zoals majoor Bosshardt; zij is dan ook mijn inspiratiebron. Ik heb ooit de majoor Bosshardtprijs gekregen. Ik mag haar schoenen nog niet eens poetsen, maar ik heb wel dat denken van: al wordt het mijn dood, ik ga die kinderen uit die diamantmijn halen in Sierra Leone'.

'De wereld heeft meer van dit soort gasten nodig'

'Ik geloof in togetherness, je moet het samen doen. Je kunt het alleen aanzwengelen, maar je hebt andere mensen nodig om echt het verschil te maken. Ik heb ooit de Laurenspenning gekregen en daarin staat 'Vurig geloof, doet anderen ontvlammen'. En dat is wat de Sunday Foundation doet. Mensen inspireren, het verhaal onder de aandacht brengen'.

De verschrikkingen die hij zag tijdens zijn reisprogramma - als gevolg van de burgeroorlog waren veel kinderen wees geworden en om te overleven in de diamantmijnen gaan werken - deed hem besluiten in actie te komen voor deze weeskinderen van Sierra Leone. In 2007 richtte hij samen met Hugo Borst de Sunday Foundation op om ze uit de diamantmijnen te krijgen. Hij startte een grootscheepse actie om de wantoestanden in Sierra Leone aan de kaak te stellen. Korte tijd later haalde hij de diamantkinderen eigenhandig uit de mijnen en liet scholen voor hen bouwen. Inmiddels is het werk van de stichting veel verder uitgebreid: zo zetten ze onder andere landbouwprojecten op, verlenen startkapitalen, zetten ze gehandicapten voor de klas om te laten zien dat zij er volledig bij horen en laten ze ex-straatprostituees schooluniformen maken.

Sander is voor al zijn werk in Sierra Leone door de bevolking gekroond tot chief. Hij is burgemeester van een gebied zo groot als Zuid-Holland. In eerste instantie wilde hij er niets van weten, maar de voordelen om nog meer voor de mensen daar te kunnen doen, deden hem besluiten deze titel te aanvaarden.

Mijn eerste indruk is eigenlijk ernstig bevestigd door ons gesprek; de wereld heeft meer van dit soort gasten nodig.

Sander is mede-initiatiefnemer van de Sunday Foundation, die volledig bestaat uit vrijwilligers en hulp biedt op de vergeten plekken op aarde. Meer info (steun) op sundayfoundation.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden