Column Gerard Vermeeren: Sander de Kramer


Foto: Foto:

Column Gerard Vermeeren: Sander de Kramer

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren in de krant (editie Capelle) van deze week.

Het is nog geen vijf minuten fietsen van mijn huis naar het zijne. Net als ik een geboren en getogen Rotterdammer, maar woonachtig in Capelle aan den IJssel. Sander de Kramer werd onder andere bekend bij het grote publiek vanwege zijn inzet voor kansarme kinderen in Sierra Leone.

Het ontvangst is uiterst vriendelijk in zijn huis in misschien wel de gezelligste - vlakbij de dijk gelegen - buurt van Capelle. Sander is wat verlaat en een huis vol visite is aanstaande; 'Typisch Sander om op mijn verjaardag af te spreken', zegt zijn vrouw Wendy, die mij binnen had gelaten. Wanneer Sander arriveert snijden we binnen korte tijd de meest uiteenlopende onderwerpen aan. 'Dat ik toch vooral moet blijven en een hapje moet mee-eten'. We besluiten de afspraak te verplaatsen naar de week erna. Een stuk verderop in Capelle gelegen etablissement aan de Schaardijk wordt het decor van ons gesprek. Met zijn boek onder mijn arm en een eerste indruk rijker, fiets ik met een grote grijns huiswaarts. Nog geen meter samen gereisd en nu al de ideale reisgenoot. Fantastische kerel! Vanuit het Zalmhuis, waar ik eveneens vriendelijk door hem word ontvangen, verplaatsen we ons op woensdagmiddag al snel naar het West-Afrikaanse land waar hij zich met ziel en zaligheid voor inzet. De journalist, schrijver, programmamaker maar bovenal weldoener neemt mij mee op meer dan één van zijn reizen. 'Ik ben echt wel een franciscaan', begint Sander te praten. 'Ik ben een persoon die zich erg inzet voor mensen die het minder hebben en zelf ook met heel weinig tevreden ben. Ik ben wel minimalistisch: ben klein behuisd, zoals je hebt gezien en ik rijd al jaren in een Seat Marbella uit 1988 steevast voor Fiat Panda aangezien. Ik ben het gelukkigst met een lekker wijntje en een stukje kaasje. Dat is voor mij luxe en dat is het dan wel'. In het decor van het Art-nouveau ingerichte Zalmhuis is de eerste schets gezet van wat een uitbundig portret gaat worden.

Over Sander de Kramer verscheen onlangs het boek 'Chief, ouwe dibbes'. Van Gerard Vermeeren zijn de boeken 'Zeewaardig' en 'Een raar seizoen en een rare vogel' verschenen.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden