Column sophie Dijkgraaff: Kwetsbaar


Jpeg
Jpeg (Foto: Picasa)

Column sophie Dijkgraaff: Kwetsbaar

  Column

Capelle - Dit is de column van Sophie Dijkgraaff in de krant (editie Capelle) van deze week.

De column die u nu leest is twee weken geleden door mij uitgetikt. En vormt het normaliter geen probleem een geschikt onderwerp te vinden, ditmaal was het een grote opgave. Maar één gebeurtenis spookte door mijn hoofd. Het vreselijke ongeluk in Oss dat een dag eerder had plaatsgevonden. De gruwelijke aanrijding dat vier kinderen het leven kostten en waarbij een 11-jarig kind en een 32-jarige begeleidster in kritieke toestand in het ziekenhuis werden opgenomen. Mijn gedachten dwaalden af naar de hulpverleners die de moeilijke taak kregen de ouders op de hoogte te brengen van de tragedie. Hoe vertel je ouders dat het kind dat 's morgens nog zo onbezorgd naar school vertrok, nooit meer terugkeert? Kom je als ouder ooit over zo'n drama heen? Op welke manier moeten de broertjes, zusjes, opa's, oma's, andere familieleden en vriendjes verder?

Hoe verder?

Nederland toonde zich van zijn beste kant: warm en troostend. Bij de plek van het onheil werden bloemen en knuffels neergelegd. Op de sociale media werden foto's gedeeld waarop kaarsjes en lieve teksten. Deskundigen verschenen op tv om te spreken over mogelijke slachtoffershulp voor ooggetuigen en het enorme verdriet van de achterblijvers.
Een dag na het ongeluk ging de basisschool waarop de slachtoffertjes zaten weer open. Volgens rouwdeskundige Riet Fiddelaers van het expertisecentrum 'Omgaan met Verlies' was dit erg belangrijk. "Het biedt de leerlingen houvast en veiligheid." Zoals geschreven, we zijn nu twee weken verder. De rampspoed is allang weer uit het nieuws verdwenen. Zoals altijd worden kinderen lopend, fietsend of met een elektrische bakfiets, naar school gebracht. Ook in onze stad. Dat ze veilig op school aankomen, nemen we alweer als vanzelfsprekend aan. En dat moet ook anders is het leven niet te leven. Maar door de ramp in Oss beseften we weer voor even hoe kwetsbaar het leven is.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden