Gastcolumn Marit de Jong: De fast-fashionindustrie


Foto:

Gastcolumn Marit de Jong: De fast-fashionindustrie

  Column

Capelle - Dit is de gastcolumn van Marit de Jong in de krant (editie Capelle) van deze week.

Dat de kledingindustrie een slechte naam heeft, is geen nieuws meer. Dat de duurdere merken het net zo slecht doen als de Primark is ondertussen ook wel bekend. Dat veel mensen met oogkleppen op verder shoppen is ronduit jammer en dat ik me daar ook schuldig aan heb gemaakt zal ik bij deze eerlijk toegeven.
Wat is het dan eigenlijk met de fast-fashion? Waarom is iedereen - ja, ook de mannen kunnen er een handje van - zo dol op kleding en al helemaal wanneer het in de sale is? Er zullen vast een heleboel stofjes zijn in je hersenen die we de schuld kunnen geven, maar als we het toch over hersenen hebben: je kunt zelf wel bedenken dat je ergens een keuze hebt. Misschien niet in het aanmaken van die stofjes, maar wel in hoeverre je je erdoor laat leiden.
Bij mij kwam de ommekeer toen ik via Instagram bij de actie 'Slow Fashion Summer' op de site Collaction terecht kwam. Collaction is een site waar je een crowdacting kunt starten. Dit lijkt op crowdfunding, maar bij crowdacting is er sprake van actie in plaats van geld. 'Slow Fashion Summer' is één van de vele acties die worden begonnen en, je kunt het al raden, ik doe eraan mee. Met zo'n 2500 andere mensen koop ik drie maanden (21 juni t/m 21 september) geen nieuwe kleding. Dit, om de fast-fashionindustrie de grond in te boren - niet letterlijk, er hoeven niet nóg meer fabrieken in te storten! - en rekening te houden met het milieu.

Juist nu hangt er voor mijn gevoel zoveel leuks

We zijn nu een maand onderweg en ik heb het moeilijk. Ook heb ik me niet helemaal aan de regels gehouden, maar wacht alsjeblieft nog even met doorbladeren. Ik hoor je al denken: Marit, je bent nog geen eens op de helft! Geen slap excuus hier, ik kon er echt niets aan doen. Ik volleybal en was
verplicht om voor het volgende seizoen een wedstrijdshirtje aan te schaffen… Waar heb ik het dan precies zo moeilijk mee? Het is nu vakantie en dan wil ik graag met vriendinnen afspreken. Het meest voorgestelde idee is een 'rondje stad', oftewel; een rondje kledingwinkels. Ik heb dit tot nu toe ook één keer gedaan, met moeite, omdat er juist nu zoveel leuks in de winkels hangt voor mijn gevoel. Ik heb andere keren bijna een kledingstuk afgerekend, puur omdat ik me niet bewust was van het feit dat het natuurlijk 'Slow Fashion Summer' is. Oeps. We zijn al met meer dan 2500 mensen bezig, toch zijn meer deelnames altijd welkom! Je kunt via www.collaction.org aangeven dat je meedoet!
Als mij dit lukt, lukt het jou ook. Dus, doe je mee?

Marit de Jong komt uit Capelle aan den IJssel. De komende tijd schrijft zij regelmatig een gastcolumn voor de IJssel en Lekstreek over haar deelname aan de Slow Fashion Summer.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden