Column Sophie Dijkgraaff: Het schoone dorp


Foto:

Column Sophie Dijkgraaff: Het schoone dorp

  Column

Capelle - Dit is de column van Sophie Dijkgraaff in de krant (editie Capelle) van deze week:

"Dat is al zo oud als de weg naar Kralingen." 't Is zo'n typische uitspraak waardoor je direct weet waar je bent: Rotterdam. Toch is het gezegde ook buiten de 010 zone in gebruik en weet bijna iedereen direct wat er bedoeld wordt. Vooral in het voorjaar fiets ik graag over de in de Romeinse tijd ontstane weg naar Kralingen oftewel de 's Gravenweg. Ik vind de natuur dan op z'n mooist. Ontluikende bermbloemen, het frisse groen aan de bomen en langs de sloot kuikens die onder het wakend oog van moeders op zoek gaan naar de eerste zelf opgescharrelde maaltijd. De tijd heeft de weg niet ongemoeid gelaten. Was het voorheen een belangrijke handelsroute die voerde van Gouda naar Rotterdam-Kralingen, nu begint de prachtige binnenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. Doordat de locatie gewild is onder huizenbezitters is er in de loop van de tijd ultramoderne architectuur tussen de historische panden neergezet. Daarbovenop krijgen veel oude hoeves en woonhuizen een nieuwe bestemming.

Nieuwkomers

Zo biedt één monumentale boerderij onderdak aan een zorglocatie en verderop is een pand, in 1797 beschreven als buitenplaats Veenzicht, in gebruik als horecabedrijf. Binnenkort gaan de nieuwe eigenaren hiervan, naar eigen zeggen, het gebouw omtoveren naar een laagdrempelige eetgelegenheid die de naam 'Tante Toos' krijgt. Er is nog een nieuwkomer. Eind dit jaar wordt begonnen met de restauratie en verbouwing van het vervallen pand op nummer 325. De oude borg wordt een woonzorgboerderij waar achttien dementerende ouderen een thuis krijgen.
"De reiziger treft te Capelle aan den IJssel geene bijzonderheden ter bezichtiginge aan; dan geheel het schoone dorp zelf", aldus auteur L. van Ollefen. Hij vindt het vast niet erg dat ik de verbindingsweg eraan toevoeg. U moet er beslist eens gaan fietsen!

Bron: De Nederlandsche stad- en dorp-beschrijver; door L.van Ollefen en R.S. Bakker Deel V.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden