Column Gerard Vermeeren: De brug


Column Gerard Vermeeren: De brug

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren in de krant (editie Capelle) van deze week.

Op de trappen van het Opera House in Sydney schrijf ik over thuis. Gek eigenlijk zover weg maar zo dichtbij de Hef, voel ik me hier. Architectonisch is de Harbour Bridge geenszins vergelijkbaar, maar ik voel me dicht bij huis. Is de brug open of is die dicht? Vanuit het oogpunt van vroeger zeg ik: 'Dicht'. Nu zeg ik al jaren: 'Open'.

Veel bruggen had ik inmiddels gezien. Ik had de Golden Gate Bridge in San Francisco, de pondjesbrug in Willemstad, de Tower Bridge in Londen en de Boudewijn Büchbrug in Almere gezien. En nu sta ik op de Harbour Bridge in Sydney. Op de voorgrond één van de Holland Amerika Lijn schepen, de Maasdam met daarachter het bekende Opera House waar ik zojuist op de trappen zat.
Maar voor mij vallen alle bruggen in het niet bij de Rotterdamse Hef uit 1927 van ingenieur Pieter Joosting. De hef met zijn 'val', zoals het beweegbare deel wordt genoemd. Vanaf de Maasboulevard kun je onder de Hef door de cruiseschepen aangemeerd zien liggen aan de Wilhelminakade. Een prominent rijksmonument in het hart van Rotterdam. Het mooiste van de Hef - de Koningshavenbrug volledig - vind ik wel de prachtige constructie. De talloze staalverbindingen als een wirwar van ontelbare schakels. De grote hoeveelheid driehoeksverbindingen die één en al degelijkheid uitstralen. Menig fotograaf heeft het vastgelegd op de gevoelige plaat. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op: methans.nl. Deze Capelse fotograaf heeft deze eerste brug in zijn soort in West-Europa meerdere malen op schitterende wijze vastgelegd.

Aan 'mijn' brug ontbreekt het steen, waar hier de twee kolossen uit bestaan. Bovenop de brug is één van de toeristische attracties van Sydney uitgezet. Gezekerd aan een kabel verplaatsen groepen van zo'n twaalf man zich over de overspanning van de brug. Een macaber gezicht. Voetje voor voetje en onder begeleiding verplaatsen ze zich naar het hoogste punt. Om naast de Australische vlag uit te komen en uitbundig te zwaaien naar de wereld beneden hen. Ik zwaai uitbundig terug, terwijl ik eronder doorvaar.

Van de schrijver Gerard Vermeeren verschenen eerder de boeken 'Zeewaardig' en 'Een raar seizoen en een rare vogel' bij uitgeverij Boekscout.nl.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden