Column Sophie Dijkgraaff: Ontspullen


Column Sophie Dijkgraaff: Ontspullen

  Column

Net nu we onze huizen hebben volgepropt met Boeddhabeelden, waait er een nieuwe rage over ons land. Ontspullen. Uitgevonden door opruimgoeroes als Marie Kondo en Francine Jay. Beiden hebben er naast een opgeruimd huis vast ook een goed gevulde portemonnee aan overgehouden. Het is ook moeilijk, spullen weggooien. Althans voor mij wel. Altijd vind ik wel een reden om kapotte apparaten, overbodig serviesgoed, of uit de mode geraakte kledingstukken te bewaren. Wat volgt is dat de opgeslagen zaken jarenlang met elkaar van plaats wisselen.
Onlangs belandde ik op een kunstmarkt waar ik een schilder trof die zijn aquarellen op ansichtkaarten had afgedrukt en voorzien van een bijpassende quote. Dat laatste is iets waar ik normaal gesproken jeuk van krijg. Wijsheden die niemand opvolgt. Wellicht dat het gebruik van de Franse taal mij toch aanzette tot aankoop van twee kaarten als souvenir van een geslaagd uitje. Thuisgekomen plaatste ik de prentjes op een plank met andere reisherinneringen. Wel moest er een kandelaar verhuizen.

Maar waarheen?

Terwijl ik hierover liep te dubben begon op tv de VPRO-serie 'Het succes van de kringloopwinkel'. Een zaak waar ik ook graag vertoef. Lekker rondsnuffelen tussen boeken die je in een boekhandel niet snel meer aantreft. Altijd gaan er wel een paar mee naar huis. Trouwens boekwinkels met een uitgebreid assortiment zijn tegenwoordig sowieso schaars. Gelukkig is Donner weer open al moet je daarvoor wel naar Rotterdam… Al luisterend naar de verhalen van de kringloopmedewerkers liep ik als vanzelf naar mijn opslagruimte waarna mijn handen een kartonnen doos vulden. Als eerste verdween de kandelaar erin, kort daarop een stapel linnengoed en aardewerk. In een tweede doos deponeerde ik kapotte apparaten. Met wat ik écht wil houden ga ik eerdaags naar het Repair Café in buurthuis de Flinter of het Huis van de Wijk in Schollevaar. De rest verdwijnt naar het milieupark, zo nam ik me voor. Na een avond sorteren en inpakken, waarbij ik en passant nog twee fotolijstjes vond die prima bij de ansichtkaarten passen, raakte de opslag leeg. Hopelijk nog voor lang maar ik beloof niets…

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden