Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De column van Cor Hulsbus

2 jul, 12:44 Column 1 keer gelezen

In het IJsselland Ziekenhuis zit ik naast een patiënt die opeens een praatje begint. Hij leest mijn column in Het Kontakt en kijkt opeens opzij: “Dit bent u toch?” Ik knik instemmend. 


De man begint meteen over een mogelijk onderwerp voor een nieuws stukje. “Weet u meneer, ik word krankjorum van al die wokelui. Overal hoor en zie je lieden die vinden dat het anders moet. Mijn dochter staat al decennia voor de klas en krijgt talloze vragen van ouders maar ook van kinderen over mogelijke discriminatie. 

Onlangs hoorde ik dat men sprookjes moet herschrijven want Doornroosje en Sneeuwwitje worden wakker gekust door een blanke prins en dan ook nog tegen hun wil in. En die dwergen, dat mag dan ook niet meer. Het moet toch niet gekker worden? Niks voor u, die sprookjes herschrijven?


Ik voorspel u, over tien jaar ziet de wereld er compleet anders uit. Ik was onlangs bij een McDonalds in Denemarken. Daar hadden ze al zo’n ‘neutraal’ toilet. Maar de wc-bril was smerig en ik hoorde vrouwen mopperen. Ja, dat krijg je dan. Zeker als mannen zijn besneden, kunnen ze moeilijker richten. Ik ken oude activisten die gek worden, hebben ze jarenlang gevochten voor aparte toiletten, zitten ze weer op natte wc- brillen.

En dan de vrouwen die zich altijd topless op het strand neer vleiden,  maar nu niet meer durven omdat andere lui, vooral uit andere culturen, dit verafschuwen en hen dan voor van alles en nog wat uitmaken. Het moet toch niet gekker worden. Is dat ook woke?”

De man gaat verder: “Het is voor mij niet meer bij te houden, wie of wat is er wat. Jongens worden meisjes en andersom. In onze buurt had je vroeger Janine Wegman, een man die optrad als vrouw. Die werd oneindig en schandalig gepest en getreiterd. Ieder mens is toch uniek, dus alles moet kunnen. Maar we krijgen nu in individuele sporten een mannen-, vrouwen en derde categorie. Is dat dan eerlijk? Ga je dan niet discrimineren? 

Woke? Man, ik lig er wakker van! Het is een bijna eeuw oud woord dat door Afro-Amerikanen nieuw leven werd ingeblazen. Word wakker, let op discriminatie. Prima zaak, maar maak er geen dagtaak van, denk ik dan.” 

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00