Column Sophie Dijkgraaff: Vrouwengedoe

  Column

Capelle - Sophie Dijkgraaff uit Capelle stuurde ons deze column met als titel 'Vrouwengedoe'.

'Heb ik eindelijk een werkgever, tref ik een groep dames die mij als collega totaal niet zien zitten! Niet te geloven! Hoe zich dat uit? Gniffelen, niet op een vraag reageren, fouten uitvergroten tot ze – ó, wat hebben we een lol! – gigantisch groot worden. Enzovoort, enzovoort. Ik vraag me af, vertonen mannen ook dit gedrag als een nieuwe vent hun territorium betreedt?

Nu beschik ik niet over een grote groep kennissen van het mannelijk geslacht waardoor ik helaas, helaas, geen gedegen onderzoek kan doen. Dus extra fijn dat ik vandaag heb afgesproken met Sander, een vriend van mijn grote liefde.
‘Pff, Sophie! Jij hebt duidelijk te maken met een gevalletje van intraseksuele selectie.’
‘Hallo! Ik stel me toch niet seksueel beschikbaar op?’ Direct kijk ik of mijn blouse wel op de juiste plek gesloten is en mijn rok keurig over mijn zwarte slip valt. Gelukkig, alles is bedekt!

‘Dat beweer ik ook niet. Sommige vrouwen zien hun soortgenoten nou eenmaal als concurrentie. Helaas tref jij zo’n stel.’ Sander lacht me toe en vult aan: ‘Troost je, mannen vertonen dit gedrag ook, alleen wordt het dan haantjesgedrag genoemd.’
‘Ja, dat heb ik jou ook weleens zien doen. Kukeleku!’ proest ik het uit.
‘Zo ken ik je weer!’ besluit hij het onderwerp. Er zijn tenslotte leukere dingen om te bespreken zoals: ‘Wat gaan we eten?’

Vele uren later zit ik na een heerlijke avond uit, thuis achter mijn laptop. Omdat het onderwerp vrouwennijd door mijn hoofd blijft spoken start ik Google op. Jeminee, wat een hits!
Er worden steeds meer studies gedaan naar agressie en ‘intraseksuele competitie’ onder vrouwen. Vrouwen voelen zich bedreigd door andere vrouwen die zich seksueel beschikbaar opstellen, en monitoren dus continu elkaars uiterlijk, kleding en gedrag, bevestigt ook het onderzoek van Karlijn Massar (Universiteit Maastricht)*.

‘Ik wil niet seksen, ik wil werken!’ roep ik geërgerd naar mijn computer. Het ding antwoordt met: ‘You've Got Mail.’ Lekker belangrijk! Nou voer voor psychologen is het vrouwvolk kennelijk wel! Er is zelfs een onderzoek naar dit fenomeen uitgevoerd onder chimpanseewijfjes… Zal ik dat morgen op kantoor ter sprake brengen? Nee, toch maar niet. Zo langzamerhand is het mij wel duidelijk, tegen oneerlijke concurrentie is geen kruid gewassen. Maar het spijt me dames, ik ga er niet aan meedoen. Ik ga op zoek naar ander werk!'

©Sophie Dijkgraaff
Bron: dekennisvannu.nl

Shopbox

Meer berichten