Logo ijsselenlekstreek.nl


Column Gerard Vermeeren: De burgemeester vertelt

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren van deze week.

IJsland moest wel op de prachtige Faeröer eilanden lijken. Er was tijd voor een tour over de eilanden. Prachtige ruige natuur. Verder was hij tijdens het bezoek veel te vinden in het stadion. Het stadion dat overigens werd gebouwd nadat het nationale team voor het eerst een internationaal succes behaalde. Uitzinnig van vreugde waren de inwoners geweest na de overwinning van 1-0 op Oostenrijk. Besloten werd om het nationaal stadion in Toftir - het Svangaskarð of Tofta Leikvøllur genaamd - volledig te renoveren en van een grasmat te voorzien. Voorheen werd er op gravel gevoetbald. Door ook nog eens van staan- zitplaatsen te maken voldeed het aan de UEFA-eisen.


Naast IJsland en uiteraard Reykjavik zou hij graag eens Lissabon willen zien. Thailand en wijzend op mijn shirt - ik draag een shirt van het s.s. Rotterdam tijdens onze reis - lijkt cruisen hem ook wel eens leuk om te doen. Voorlopig twijfelt hij er nog aan om van de zomer Turkije te bezoeken, gezien de ontwikkelingen.


Hij vertelt van zijn reizen tijdens zijn werk als rechter-commissaris. Hij bezocht voor een justitieel onderzoek oorlogsgebieden en minder voor de hand liggende landen als Afghanistan, Jordanië en Iran. In Teheran was hij Franz Beckenbauer tegen het lijf gelopen, die alle landen bezocht die zich hadden geplaatst voor het WK 2006 voetbal in Duitsland. In hetzelfde Azadihotel hadden ook vrouwen verbleven die meededen aan de 'De Islamitische Vrouwenspelen'. Verder tipt hij mij Isfahan, de twee na grootste stad van Iran.


In Israël was hij vierde official bij Hapoel Tel Aviv tegen Chelsea. Het was net na de aanslagen van '911' geweest. De sfeer was toen al wereldwijd gespannen, maar in Israël dusdanig dat een aantal spelers van Chelsea niet mee durfden te reizen naar het uitduel. De man die hem begeleidde, had hem met teveel regelmaat op plaatsen gewezen waar mensen waren vermoord. 'Kijk daar is de disco waar vorige week twintig mensen zijn omgekomen'. Hij had veel bitterheid in het dagelijkse leven ervaren.


In Suriname nam hij getuigenverklaringen af in een Haagse rechtszaak, waardoor hij tijdens het weekend een plantage had kunnen bezoeken.


Voordat we de laatste stop maken, vertelt dhr. Oskam dat hij ook erg van stedentrips kan genieten. Zo is hij onlangs met zijn 9-jarige zoon een weekend met de trein naar Berlijn geweest en hadden ze samen een wedstrijd van Hertha BSC bezocht. Hij had erg genoten van de quality time met zijn zoon. En hij was net teruggekeerd uit Zwitserland waar hij voor opleiding bij de UEFA moest zijn. Nog steeds is hij nauw verbonden met het voetbal. Hij hoopt binnenkort de (neven)functie van UEFA Delegate te kunnen bekleden.

Tegen twaalven belanden we weer op onze stoelen aan de grote vergadertafel in zijn vertrek op de 10e etage van het gemeentehuis. Het was een zeer aangename trip, met erg veel indrukken geweest.

Van de schrijver, Gerard Vermeeren, verscheen eerder het boek 'Zeewaardig' bij uitgeverij Boekscout.nl. In september verschijnt bij dezelfde uitgeverij zijn tweede boek: 'Een raar seizoen en een rare vogel'.

Reageer als eerste
Meer berichten