Logo ijsselenlekstreek.nl


Column Gerard Vermeeren: De burgemeester vertelt

  Column

Capelle - Dit is de column van Gerard Vermeeren die is verschenen in de IJssel en Lekstreek Capelle van woensdag 28 juni.

'Hoog boven Capelle aan den IJssel - op de 10e etage - zit ik tegenover burgemeester Oskam waarmee ik samen op reis ga. Bijna winterse buien trekken aan ons voorbij, terwijl we ons voorbereiden voor vertrek. Grijze luchten en in de verte een 'toefje' Nieuwerkerk aan den IJssel. Het gebouw waar we ons in bevinden - het gemeentehuis - heeft gelijkende kleuren met onze koninklijke luchtvaartmaatschappij.


Als voorbereiding had ik al wat vragen in mijn hoofd: Waar droomt U naartoe weg wanneer U uw hoofd wilt leegmaken? Heeft U bijzondere landen bezocht? Welk land is uw favoriet? Wat is uw mooiste reiservaring? Maar zover komt het niet. We arriveren al op de plaats van bestemming nog voordat ik een vraag in de mond kan nemen.

Niet veel anders dan bij mij is hij een liefhebber van reizen en belanden we vrijwel meteen in Jiashan - Jiashàn Xiàn – in China dat net zoals Capelle een voorstad is. Maar dan een voorstad van het grote Shanghai met zijn 24 miljoen inwoners. Jiashan is dan ook geen kleine voorstad te noemen met 800.000 inwoners. De grote broer heeft een samenwerkingsverband met Rotterdam en Jiashan sinds 2016 met Capelle. Twee eerdere bezoeken hebben er toe geleid dat een delegatie uit Jiashan volgend jaar Capelle komt bezoeken.


We stappen gelijk in het vliegtuig en vliegen door naar zijn favoriete vakantiebestemming: de westkust van de Verenigde Staten. Hij herinnert zich nog goed twee dagen rondgewandeld te hebben in San Francisco. Heerlijke stad met de zeeleeuwen en geweldige restaurants op pier 39. Nadat hij in Los Angeles was geland, was hij hier naartoe getogen. Het 'bekende rondje' zou hij in twee weken afleggen. Vanuit San Francisco, via het Yosemite N.P. door Death Valley naar Las Vegas. Om uiteindelijk via San Diego weer vanuit Los Angeles huiswaarts te keren. We wandelen samen over Lombard Street tussen de prachtige bloemen door naar beneden, aanschouwen de architectuur van downtown en haasten ons terug naar het vliegveld.


Terug in onze luie stoelen, vertelt de burgemeester over de landen die hij graag zou bezoeken. Als eerste Indonesië vanwege de cultuur en geschiedenis - zijn vader had deelgenomen aan de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog eind jaren '40 van de vorige eeuw. Java en natuurlijk Bali voor de stranden en de vitamine D. En IJsland vanwege zijn bezoek aan de Faeröer eilanden als vierde official tijdens de wedstrijd Faeröer tegen Duitsland. IJsland zal in zekere zin wel op deze kleine eilandengroep lijken, verwacht hij.'

Van de schrijver, Gerard Vermeeren, verscheen eerder het boek 'Zeewaardig' bij uitgeverij Boekscout.nl. In september verschijnt bij dezelfde uitgeverij zijn tweede boek: 'Een raar seizoen en de rare vogel'.

Reageer als eerste
Meer berichten