Column Gerard Vermeeren: Zomer ‘20


Foto:

Column Gerard Vermeeren: Zomer ‘20

  Column

Capelle - Ik voel de gloed. De warmte die in mijn lichaam ligt opgeslagen sinds afgelopen zomer. Soms brandt mijn huid er nog van. Op de één of andere manier wil mijn bruin getinte huid ook maar niet vervagen.

Ik was naar het Spaans Baskenland getogen en op de terugweg sloten achter mij steeds meer grenzen zich. Eerst plaatselijk, toen regionaal en uiteindelijk zat heel Spanje op slot. In Frankrijk was het al niet anders. Langzaam sloop de lockdown achter me aan. Ik had steeds vier á vijf dagen voorsprong. Het leek of het leven me tegemoet lachte, want ik ging inmiddels weer de ‘goede’ kant op.

Achtervolgd door de lockdown

Gelukkig had ik op de heenweg al het nodige gezien en ondernomen in een relatief veilig zuidwest Frankrijk. De departementen 33, 40 en 64 waren geel - Let op, veiligheidsrisico’s – zag ik op mijn reisapp van Buitenlandse Zaken. Mondkapjes volstonden in winkels en openbare gebouwen. In sommige straten, zoals die van Biarritz, werd dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen zoals in heel Spaans Baskenland al het geval was. Afgezien van een beslagen bril was het niet onoverkomelijk.

Slechts de rokers en de mensen die uit het vuistje aten lieten hun mondkapje op half zeven hangen. Maar na het nuttigen van deze nicotine of spijs ging deze gewoon weer voor neus en mond. Ook de één - en in Spanje anderhalve - meter afstand werd door de overgrote meerderheid in acht genomen. Daar wel!

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of uw lokale boekhandel. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden