Column Gerard Vermeeren: Laten we zingen


Foto:

Column Gerard Vermeeren: Laten we zingen

  Column

Capelle - ‘Laten we dansen, dansen aan zee’, ‘Het beste aan mij, dat ben jij’ of ‘Jij maakt mij compleet’ zijn zomaar wat zinnen uit liedjes. Liedjes die spontaan mijn hoofd inkruipen en afgespeeld worden. Waar ze vandaan komen weet ik niet, maar ik zing ze op fluistertoon mee. Ik zing de donkerte weg.

Ik moet een glimlach onderdrukken wanneer mensen hun hoofd omdraaien en afkeurende blikken mij worden toegeworpen. Gelijk popt het volgende liedje op: ‘Whenever I see your smiling face I have to smile myself’ wat neerkomt op naar vrolijkheid kijken doet vrolijk voelen. Een simpele kettingreactie zou het gevolg kunnen zijn. Een golf van vrolijkheid zou de donkerte kunnen wegspoelen.

Echter, tijdens mijn loopje naar de boekhandel in het nabijgelegen winkelcentrum, heb ik meer dodelijke blikken ontvangen dan mij lief zijn. Achtervolgd door een golf van woede bereik ik de winkel vol met letters. Letters die woorden, zinnen en tenslotte verhalen vormen. Ik snuffel rond tussen de boeken op zoek naar blijdschap. Welk boek kan de donkerte wegnemen? Uiteindelijk sta ik met een verhalenbundel in mijn hand getiteld: ‘Een winter vol verhalen’ uitgegeven door Balans. Tweeënvijftig Nederlandse auteurs hebben hun medewerking verleend aan deze bundel. Ik sla het boek open en lees het openingsgedicht van Martinus Nijhoff (1894- 1953):
Het leven is een vreemde reis,
Ons hart een donker ding
Een winter vol verhalen staat nu op mijn boekenplank. En ja, ik word er blij van!

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of uw lokale boekhandel. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden