Foto:

Column Gerard Vermeeren: Kroos

  Column

Capelle - Mandela’s in de sloot. Vanuit louter noodzaak maken zij de prachtigste figuren in het groene kroos. Figuren die zij zelf niet eens gewaar kunnen worden. Vanaf de waterkant op zo’n 1,85 meter hoogte zie je het pas goed. De patronen die zij onwillekeurig vormen zijn van ongekende schoonheid. Dikke strepen, gevolgd door dunne, rondjes, bochten en ga zo maar door. Een soort kakofonie van strepen, zoals een herfstlucht gevuld kan zijn met macabere vliegtuigstrepen.Ik loop langs vijftien eenden die in de sloot achter mijn huis luid snaterend kroos verorberen.

En na een hevige regenbui is het als in een badkuip. Een laag sop die zich weer sluit nadat je er doorheen bent gegaan. Het kroos sluit de gelederen nadat de eenden er zijn ‘doorgevaren’. Ze vervagen net zo snel als ze gekomen waren. In eerste instantie lijken de zwanen het tafereel te verpesten, maar zij zijn nog trager dan het kroos zelf. De ‘drijvers’ laten nauwelijks sporen na. Met hun lange nek maken ze kleine rondjes in het kroos. Zo klein dat het alweer samentrekt rondom hun nek voordat ze boven water komen.

Maar pas op voor het rode kroos bij het politiebureau. Het heeft erg veel gelijkenissen met het fietspad ernaast.


De enige echte boosdoener is de wind. Die blaast het geheel één kant op waardoor het verdwijnt. Opgestroopt in een hoek zinkt het naar de bodem. Zonde hoor! Verspilling van al dat voedsel, maar de spiegel is weer terug in de sloot. Ik zie de oranje pootjes van de eenden weer.

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken ‘Zeewaardig’, ‘Een raar seizoen en een rare vogel’ en ‘Onder water’ te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle aan den IJssel of u lokale boekhandel. De columns die Gerard voor de IJssel- en Lekstreek schreef, zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden