Lars: "We hoopten op het beste! Het is sowieso al spannend en er mochten zich geen technisch mankementen voordoen. Het werd nagelbijten tot de laatste seconden. Foto: Hans Peter van Velthoven
Lars: "We hoopten op het beste! Het is sowieso al spannend en er mochten zich geen technisch mankementen voordoen. Het werd nagelbijten tot de laatste seconden. Foto: Hans Peter van Velthoven (Foto: Hans Peter van Velthoven)

Record voor Lars Gelling tijdens zonnerace op tropische dag

Het is ze gelukt! Het Vattenfall Solar Team is uit haar as herrezen. Zaterdag 8 augustus zette het team op Nederlandse bodem een nieuw wereldduurrecord zonneracen neer. Electrical engeneer Lars Gelling uit Nieuwerkerk aan den IJssel was erbij.

Door de redactie

Capelle / Nieuwerkerk - In 12 uur tijd reed zonnewagen Nuna Phoenix meer dan 924 kilometer, zoevend op niets anders dan de kracht van de zon. Hoewel het team zich dit jaar door de coronacrisis niet konden meten met andere zonnewagens, onderstreept het team met deze prestatie wederom hun reputatie als zonnekampioen. Lars Gelling: "Ongekend, we hebben het geflikt!"

Deelname aan een internationale race zit er door het coronavirus niet in. Daarom ging het Vattenfall Solar Team dit jaar in Lelystad met hun zelfgebouwde solarwagen Nuna Phoenix op jacht naar een nieuw wereldduurrecord. Het beloofde sowieso een bijzondere race te worden: de wereldrecordpoging zal de eerste - en misschien wel de enige - keer zijn dat Nuna Phoenix in actie te zien is.

Trots op ons team

Lars: "Het team moest 294 rondjes en één meter rijden op de testbaan van het RDW in Lelystad om het huidige wereldrecord te verbreken." Dat werd in 2017 neergezet door Nuna8S. "En ook toen was het een hele zonnige dag."

Om 19.00 uur zoefde de zonneauto Nuna Phoenix over de eindstreep van het RWD-terrein in Lelystad. Teamcaptain Niek Hogenboom: “We hebben het gedaan! Dit is echt geweldig! Een nieuw wereldduurrecord terwijl we een paar weken geleden nog niet wisten of de auto ooit nog zou racen. We hebben we dit maar mooi geflikt. Ik ben trots op ons team!” De auto reed uiteindelijk 328 rondjes.

“Door de hitte werd het asfalt een stuk zachter. In de bochten leken de teerstrepen net trekdrop”, vertelt coureur Mees, die de auto uiteindelijk over de finish reed. Het oude duurrecord stond op naam van de Nuna 8s. Op 21 juni 2017 legde de zonnewagen in 12 uur tijd maar liefst 882 kilometer af. "Een afstand die tot vandaag niet meer werd overtroffen."

Maandenlang bouwen

Maandenlang bouwden tien studenten van de TU Delft aan solarwagen Nuna Phoenix, voor de eerste deelname van het team aan de American Solar Challenge. Lars: "We hoopten op het beste! Het is sowieso al spannend en er mochten zich geen technisch mankementen voordoen. Het werd nagelbijten tot de laatste seconden.

https://www.vattenfallsolarteam.com/

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden