Hans Tobé en Rob Verduin bij de stadswijngaard aan de Abram van Rijckevorselweg. Foto: Annemarie van der Ploeg
Hans Tobé en Rob Verduin bij de stadswijngaard aan de Abram van Rijckevorselweg. Foto: Annemarie van der Ploeg

Capelle binnenrijden langs wijngaard

Misschien ben je er al eens langsgereden en dacht je: wat is dat? Het is een heuse wijngaard die aan de Abram van Rijckevorselweg ontstaat. Initiatiefnemers Hans Tobé en Rob Verduin willen er samen met vrijwilligers ervaring opdoen met aanleg van de wijngaard. "We willen zien wat er mogelijk is en hoe het er allemaal uit gaat zien."

Door Annemarie van der Ploeg

Capelle - Het begon in 2019 met een proefwijngaard, deels opgebouwd uit eigenmiddelen. "We begonnen omdat wij het zelf leuk vonden maar ook omdat het idee dat wij vanuit Fascinatio naar de gemeente hebben afgegeven, naadloos aansloot bij de plannen van de gemeente Capelle. 

"Zij wilden de entree naar Capelle een andere uitstraling en herkenbaarheid geven en zagen dat de upgrading van de Abram van Rijckevorselweg op die manier deels kon worden gerealiseerd. We hebben januari dit jaar een stichting opgericht, Stichting Sjatoo 010. 

"De doelstelling is de productie van de mooie wijn en het bevorderen van de sociale cohesie binnen onze wijk en de omliggende wijken. Eventuele netto opbrengsten van wijn komen ten goede aan groenprojecten in de wijk. Met een subsidie van het Denk en Doe Mee Fonds kunnen we het project nu grootschalig aanpakken", aldus Tobé.

De proefwijngaard is aangelegd met honderd stuks Solaris (witte druif) en honderd stuks Regent (blauwe druif) planten. "Dit jaar hebben we de Midgaard aangeplant met daarin vijfhonderd Solaris wijnstokken. De afgelopen weken hebben we wijngaardpalen laten zetten om bespanning aan te kunnen brengen waarlangs de druivenranken gaan groeien. 

"Wij maken de wijngaard zo biologisch mogelijk met bloemen en kruiden erin en werken samen met 'Nederland Zoemt'. Ook zullen er de komende jaren nog een Oostgaard en een Westgaard worden aangeplant."

Rob Verduin: "We willen tussen de proefgaard en de Midgaard een toolshed bouwen, een clubhuis voor materialen waar vrijwilligers ook kunnen eten, waar instructie kan worden gegeven en waar we later misschien ook wat met scholen kunnen doen."

Meer weten of meedoen?

Wil je weten wat Stichting Sjatoo 010 doet of wil je meer weten over de stadswijngaard die nog volop in ontwikkeling is? Of misschien denk je: dat is wat voor mij, ik wil je vrijwilliger worden en op die manier bijdragen aan de ontwikkeling van de stadswijngaard in Capelle? Kijk voor informatie en contactgegevens op de website sjatoo010.nl of op de Facebook site Sjatoo Fascinatio.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden