Lars Gelling met zonneauto Nuna Phoenix. Foto: Hans Peter van Velthoven
Lars Gelling met zonneauto Nuna Phoenix. Foto: Hans Peter van Velthoven

Lars Gelling uit Nieuwerkerk doet wereldpoging zonneracen

In alle vroegte om 7.00 is Nuna Phoenix van het Vattenfall Solar Team vandaag begonnen aan de poging om het werelduurrecord zonneracen te verbreken. Electrical Engineer Lars Gelling uit Nieuwerkerk aan den IJssel is erbij. “Het wordt héél spannend."

Capelle / Nieuwerkerk - Te veel wolken, een lekke band of technische mankementen en we het record loopt in de soep. "Maar we gaan laten zien dat wij nog altijd dé zonnekampioen zijn!"

Met het krieken van de dag stond het voltallige team gefocust en vol adrenaline klaar in de startblokken. Helemaal gereed om samen een nieuwe prestatie van wereldformaat neer te zetten: met hun volledig zelfgebouwde zonnewagen in 12 uur tijd meer dan 882 kilometer racen, puur op zonne-energie. 

Lars: "We hopen op het beste! Het is sowieso al spannend en er mogen zich geen technisch mankementen voordoen. Het wordt nagelbijten tot de laatste seconden."

Geen invloed

Een internationale race zit er door het coronavirus niet in, daarom gaan de studenten van de TU Delft dit jaar voor een nieuw wereldduurrecord op Nederlandse bodem. 

Lars: "Het team moet vandaag 294 rondjes en één meter rijden op de testbaan van het RDW in Lelystad om het huidige wereldrecord te verbreken." Dat werd in 2017 neergezet door Nuna8S. "En ook toen was het een hele zonnige dag."

Zonneauto

De studenten hebben veel vertrouwen in zonneauto Nuna en de samenwerking als team. Maar er spelen meer factoren mee waar het team geen invloed op heeft, zoals zware bewolking die rond het middaguur voorspeld is, of technische mankementen die nooit te voorspellen zijn. "Dus het wordt bloedstollend of we het huidige record gaan verbreken; het is erop of eronder."

Nuna Phoenix begon de recordpoging na het startsein van Maxime Croft, Zij was een van de coureurs die vorig jaar met NunaX racete in Australië. NunaX brandde vlak voor de finish volledig af. Vandaag zal rond 19.00 uur bekend zijn of het nieuwe record wordt verbroken.

Een symbolisch moment, volgens huidig teamlid en mede-coureur Mees van Vliet: "NunaX was vorig jaar zo dicht bij een nieuwe wereldtitel, maar net voor de finish ging het mis. Het is mooi dat we zo het team van vorig jaar nog een keer in het zonnetje kunnen zetten. Hopelijk kunnen we de erfenis van Nuna en het Vattenfall Solar Team voortzetten met een nieuw wereldduurrecord.”

Tegenslag op tegenslag

Maandenlang bouwden tien studenten van de TU Delft aan solarwagen Nuna Phoenix, voor de eerste deelname van het team aan de American Solar Challenge. Eigenlijk zou zonnewagen NunaX worden doorontwikkeld. 

Maar na de dramatisch verlopen race in Australië vorig jaar, waarbij de zonnewagen kort na het overnemen van de koppositie volledig uitbrandde, moesten de studenten dit jaar weer helemaal van voren af aan beginnen. Bovendien was de tijdsdruk hoog: ze hadden acht maanden ter voorbereiding op de Amerikaanse droom, waar het team normaal gesproken een vol jaar bezig is met het bouwen van een nieuwe auto.

De Amerikaanse zonnerace had dé revanchepoging moeten zijn voor het team dat eerder al zeven keer wereldkampioen werd. Totdat het coronavirus een dikke streep zette door de Amerikaanse droom: de race werd afgelast. 

Een nieuwe tegenslag, die hard aankwam bij de studenten. Een project waar ze een jaar van hun leven in hebben gestopt, leek nu op niets uit te lopen. Bloed, zweet en tranen - zonder resultaat. Een auto die gebouwd is om mee te racen kun je toch niet zomaar in een garage stof laten vangen, zonder er ooit mee in actie te komen?

Maar het Vattenfall Solar Team herpakte zich opnieuw, en besloot te gaan voor een nieuwe uitdaging: het scherpe werelduurrecord aanvallen. Op Nederlandse bodem. Het wordt sowieso een bijzondere race: de wereldrecordpoging zal de eerste - en misschien wel de enige - keer zijn dat de Nuna Phoenix in actie te zien is.

Meer informatie op:  www.vattenfallsolarteam.com

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden