Twintig soorten dagvlinders in Capelle

Nederland telt zo’n 2400 vlindersoorten. Hiervan zijn slechts 53 echte ‘Dagvlindersoorten’. In Capelle zijn daarvan tot nu toe twintig soorten waargenomen, maar de helft ervan slechts incidenteel. Verder zijn al die andere allemaal ‘Nachtvlindersoorten’.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

Capelle - Dagvlinders hebben allemaal dunne voelsprieten met een knopje aan het eind en zijn alleen overdag actief. Nachtvlinders hebben of dunne voelsprieten zonder knopje of allerlei vertakte voelsprieten en de overgrote meerderheid is alleen ’s nachts actief. Er zijn nog andere verschillen zoals vleugelstand in rust, maar daar zijn altijd uitzonderingen op.

Van de nachtvlinders zijn er zo’n honderd soorten ook overdag actief zoals de Kolibrivlinder (een pijlstaartsoort) en het Gamma-uiltje, beide in Capelle waargenomen en beide trekvlinders die in najaar naar Zuid-Europa of Noord-Afrika vertrekken. Deze soorten kun je dus ook overdag zien. De echte nachtvlinders zien we meestal niet maar daar zitten wel echte schoonheden bij zoals het Groot Avondrood en Ligusterpijlstaart. Hun rupsen kunnen we daarentegen wel overdag treffen op hun ‘waardplanten’, de planten waar de vlinders hun eitjes op afzetten en de rupsen het blad van eten.

Voor alle vlindersoorten zijn honingplanten belangrijk als voedselbron. Echte nachtvlinders zijn vooral afhankelijk van ’s nachts bloeiende en vooral geurige bloemen. Richt uw tuin daarop in indien mogelijk: Kamperfoelie, Teunisbloem, Vlinderstruik, Damastbloem en onder meer Zeepkruid.

Zorg in uw tuin ook voor die waardplanten. Geen schuttingen, maar bijvoorbeeld een ligusterhaag als tuingrens (Ligusterpijlstaartvlinder). In tuinvijvers: Waterdrieblad voor Groot Avondrood, Watermunt voor het muntvlindertje, een prachtig dag-actief nachtvlindertje dat kleiner is dan je pinknagel. Met de toenemende verstedelijking worden tuinen steeds belangrijker voor vlinders, bijen en andere insecten en dieren die daar weer afhankelijk van zijn. Kijk voor meer informatie op: vlinderstichting.nl

Meer weten?

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden