Het is hoogzomer in Capelse natuur


Links het Bont zandoogje en rechts Kattenstaart de plant die nu prachtig in bloei staat en goed is voor hommels en vlinders.
Links het Bont zandoogje en rechts Kattenstaart de plant die nu prachtig in bloei staat en goed is voor hommels en vlinders. (Foto: )

Het is hoogzomer in Capelse natuur

Na een heet droog voorjaar zijn we een koelere en natte Hollandse zomer ingegaan. De natuur is wel opgeleefd met alle neerslag in de afgelopen maand. Weliswaar zijn de meeste bosplanten vroegtijdig verdwenen door de voorjaarsdroogte maar dat wil niet zeggen dat er geen bosplanten meer te zien zijn.

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

Capelle - Zo bloeit in het Schollebos nu volop het Groot heksenkruid met kleine witte bloempjes en het Geel nagelkruid met wat grotere gele bloemen. Overal langs waterkanten zijn de paarse pluimen van de Kattenstaart en de bleek-paarse schermen van het Perzikkruid te zien. Zeer aantrekkelijk voor vlinders.

Ook de zomergeneratie van de vlinders laat zich op zonnige droge momenten zien. Het zijn nu nog vooral koolwitjes, maar er zijn ook al andere soorten: de Gehakkelde aurelia, de Dagpauwoog en het Bont zandoogje, een echte bosvlinder. Als het droger en warmer wordt zullen er meer vlinders te zien zijn in de komende weken.

Opvallend is dat er nog weinig libellen te zien zijn. Mogelijk is dit het gevolg van de langdurig droge voorjaarsperiodes in de afgelopen jaren.
Voor vogels is het nu 'komkommertijd'. Het broedseizoen is voorbij. Veel vogels zijn in de rui en verstoppen zich omdat ze nu slecht kunnen vliegen.

Maar kijk omhoog op een heldere dag en je ziet gierzwaluwen door de lucht scheren. Ze zijn bijna permanent in de lucht, insecten vangend. Tijdens zwoele zomeravonden zijn in de schemering vleermuizen te zien, met een beetje geluk ook in de eigen tuin. Ook deze jagen op insecten.

Als je goed rondkijkt zie je ook allerlei mooie insecten als lieveheersbeestjes, kevers, zweefvliegen en spinnen. Kortom er is nog van alles te beleven in de natuur, niet alleen in het Schollebos, maar ook in plantsoenen en in groene tuinen. 

Of ga anders naar een van de vele natuurgebieden, die Nederland rijk is. Hier zijn vaak bijzondere soorten planten, vlinders, libellen, vogels en andere dieren te zien. Of koop een eenvoudig plaatjesboekje om gespotte soorten op te zoeken. Dat is leuk en leerzaam.

Meer weten?

Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied via:

www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden