Peterselievlier staat in het Schollebos


Boeren noemden de vlier een cadeautje van de natuur.
Boeren noemden de vlier een cadeautje van de natuur. (Foto: )

Peterselievlier staat in het Schollebos

Langs het Konijnenpad in het Schollebos staat een peterselievlier. Hij zal er enige tijd staan, want hij is al zo'n drie meter hoog en behoorlijk breed. Daar heeft hij toch al gauw zo'n tien a vijftien jaar over gedaan. De vruchten worden vooral gegeten door spreeuwen en lijsters, nachtegalen, roodstaartjes en grasmussen.

Door Edith Stuivenberg

Capelle - De peterselievlier ontstond enkele eeuwen geleden mogelijk spontaan in de natuur; een grappige, natuurlijke variëteit van de gewone vlier. De peterselievlier wordt ook in tuinen aangeplant en kan van daaruit verwilderen.

De peterselievlier komt in heel Europa voor. In Nederland zie je hem alleen wat vaker. Af en toe kom je hem in de natuur tegen, maar het blijft nog steeds bij een enkeling. De gewone vlier is een inheemse struik en was hier al vanaf 5.000 v. Chr.

Vlieren groeien graag op plekken waar mensen wonen. Eeuwenlang noemden de boeren een vlier een cadeautje van de natuur. Een vlier hoefde je immers niet te kopen. De vogels brachten het zaad naar het boerenerf.

Geen vliegen en muggen!

De vlier was goedkoop, sterk, makkelijk te snoeien, had sierwaarde en was een geneeskrachtige plant met veel verschillende toepassingen. Al vanaf 400 v.Chr. werd de vlier medicinaal gebruikt. De vlier is ook lekker. De bloemen worden nog steeds voor thee en limonade gebruikt en de vitaminerijke bessen voor dranken en jam.

Maar de gewone vlier was zo...gewoon. Vanaf de 16e eeuw plantten boeren en burgers graag een peterselievlier rond het huis. De peterselievlier heeft een fijner blad, dat lijkt op het blad van de peterselie.

Wie in de vorige eeuwen een peterselievlier in de wilde natuur tegen kwam, haalde hem gauw uit de grond en plantte hem bij zijn eigen huis. Dan had je iets om mee te pronken, want zo algemeen was hij nu ook weer niet. Hij werd bij voorkeur bij de keuken geplant. Alle vlieren hebben een specifieke geur, waar sommige vliegen en muggen niet van houden. Dus... een paar tegels uit je tuin en een (peterselie)vlier erin en minder vliegen en muggen in de keuken!

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden