Wethouder Marc Wilson voert een raamgesprek met een bewoner van verzorgingshuis Rozenburght. (Foto: Frank de Roo)
Wethouder Marc Wilson voert een raamgesprek met een bewoner van verzorgingshuis Rozenburght. (Foto: Frank de Roo) (Foto: Frank de Roo)

'Eenzaamheid kunnen we stoppen'

Capelle - Het coronavirus heeft niet alleen veel medische en economische gevolgen, maar ook sociale. Door alle maatregelen bleven vooral veel ouderen binnen en dat heeft geleid tot meer eenzaamheid.

Binnen de gemeente Capelle aan den IJssel is wethouder Marc Wilson verantwoordelijk voor de aanpak van eenzaamheid. Volgens hem zijn de gevolgen van corona op eenzaamheid heel groot: “Ik heb zelf kunnen zien wat de impact is van het bezoekverbod in verpleeghuizen. Kwaliteit van leven is een groot goed, en zonder een knuffel en een schouder gaat die kwaliteit achteruit. Mensen met dementie raken steeds verwarder en mantelzorgers hebben het zwaar gehad. Ook voor jongeren was het lastig. Zij konden hun vrienden een tijd niet op een normale manier zien.”

Maar er was toch ook een goede kant? 

“Ik heb talloze initiatieven voorbij zien komen, zoals de vele kaartjes die in verschillende wijken zijn bezorgd door vrijwilligers, het balkondansen en de digitale schildercursussen. Corona heeft ons erop gewezen hoe belangrijk het is om elkaar te ontmoeten en naar elkaar om te kijken. Ik wil vooral de uitspraak van onze koning nog eens noemen: ‘Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.”

Waarom is de aanpak van eenzaamheid zo belangrijk voor u?

“Ontmoetingen en je verbonden voelen zijn een eerste levensbehoefte. Eenzaamheid kan grote gevolgen hebben: kans op depressies, hartproblemen, dementie, verwaarlozing en schulden. In Capelle is veel te doen voor inwoners. En er zijn veel Capellenaren die iets willen betekenen voor een ander. Daar liggen volop kansen om eenzaamheid aan te pakken en daar draag ik graag aan bij.”

Wat doet de gemeente om ontmoetingen te stimuleren?

“Wij verlenen subsidies aan verschillende organisaties die ontmoetingsactiviteiten organiseren, omdat wij vinden dat ontmoeten de positieve tegenhanger is van eenzaamheid. Ook hebben we de Alliantie Samen tegen Eenzaamheid. Inmiddels zijn zo’n 30 organisaties betrokken. We hebben samen het Plan van Aanpak ‘meer samen – minder eenzaam’ opgesteld en zetten onze schouders onder het voorkomen van eenzaamheid onder jeugd en ouderen.”

Wat kunnen Capellenaren doen?

“Capellenaren hebben elkaar heel veel te bieden. Vraag eens aan die buurvrouw of ze zin heeft samen een kop koffie te drinken of samen boodschappen te doen. Ik wil in de toekomst ook de creativiteit van ondernemers in Capelle meer benutten. Er zijn heel veel ondernemers die eenzaamheid signaleren bij hun klanten en best iets willen doen.”

Wanneer bent u tevreden? 

“Als het ons allen lukt om in Capelle ontmoeten op maat mogelijk te maken. Hiermee bedoel ik dat iedereen die dit wil waardevolle contacten heeft met anderen. Waardevol omdat het contacten zijn die aansluiten bij iemands interesses en omdat deze contacten het liefst vele jaren blijven bestaan.”

Dé eenzaamheid oplossen kan niemand, maar iemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal. Welzijn Capelle doet mee om deze beweging groter te maken. Op eentegeneenzaamheid.nl vind je inspirerende initiatieven.

Behoefte aan een luisterend oor? Eenzaamheid willen bespreken? Bel met Welzijn Capelle: 010 7074900.

Meer lezen over eenzaamheid? Kijk ook eens op: www.welzijncapelle.nu.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden