Foto:

Restaurant Fuiks grilt hele kippen op 7 meter lang houtvuur

Capelle - Wie in het Hemelvaartsweekend langs het Vuykpark loopt, zal vreemd opkijken. Voor de deur van restaurant Fuiks Eten en Drinken staat vanaf donderdag een Oklahoma BBQ Smoker van 7 meter lang. Op een vuur van beukenhout roostert het restaurant spatchcock-style 1200 hele scharrelkippen, die gasten kunnen afhalen. Van de restjes wordt kippenbouillon voor zorgmedewerkers gemaakt. "De heropening van de horeca biedt ruimte voor creativiteit.’’

Normaal gesproken staan de chefs van restaurant Fuiks Eten en Drinken achter het fornuis in de keuken. Nu zijn ze buiten druk bezig met het houtvuur op de juiste temperatuur te houden. ‘’Dit is oerkoken’’ vertelt Marinus Bothof, eigenaar van Fuiks. ‘’Je moet overal rekening mee houden: de temperatuur, de hoeveelheid rook, de wind. Maar door hier goed op in te spelen, krijg je wel een heerlijk sappige kip met een lichte rooksmaak. Prachtig!’’.

Citrussalsa en Zomerkoninkjes
Dit weekend is pas de tweede keer dat het restaurant weer geopend is sinds de lockdown. Bothof: ‘’De kwaliteit is voor ons het belangrijkst. Ook als de maaltijd pas een paar uur later op tafel staat, moet de smaak nog steeds van restaurantniveau zijn. Daar is door de chefs over nagedacht. De kip is eenvoudig thuis op te warmen in de oven of op de BBQ en blijft door de spatchcock-bereidingswijze mooi sappig. Bij de gegrilde kip serveren we citrussalsa en parelcouscoussalade. Dit zijn koude gerechten die fijn samengaan bij de lichte rooksmaak van de kip, maar die ook goed van smaak blijven. Het dessert zijn we uiteraard niet vergeten. Het is nu het seizoen van Hollandse aardbeien uit de volle grond. Met deze Zomerkoninkjes maken de chefs een Aardbeien Romanoff met merengue. Zo kunnen onze gasten voor 14 euro per persoon genieten van een maaltijd en dessert op restaurantniveau’’.

Kippenbouillon voor zorgmedewerkers
De kippen worden spatchcock-style gegrild. Dat wil zeggen dat de ruggengraat er voor het grillen uitgehaald wordt. Bothof: ‘’Op die manier is de kip platter en is er minder tijd op de grill nodig. Hierdoor blijft de kip sappig en mals. Dit betekent ook dat we bot, met daaraan restvlees, overhouden. Als restaurant hanteren we het motto Love Food, Hate Waste. Daarom hebben we gekeken naar wat we kunnen doen met wat we overhouden. Onze chefs maken er nu een smakelijke kippenbouillon van. Kippenbouillon staat onder andere bekend als een krachtige opkikker voor als je nog even door moet. Daarom gaan wij de soep kosteloos uitdelen aan zorgmedewerkers die dit Hemelvaartsweekend door moeten werken. Iedereen kan een instelling of medewerkers aandragen via etenendrinken@fuiks.nl’’.

Afhalen op 1,5 meter
 Om drukte te voorkomen, zijn de maaltijden vooraf te bestellen op www.fuiks.nl. Bij het afhalen houdt het restaurant rekening met de anderhalvemeter. Een hele scharrelkip met citrussalsa en parelcouscoussalade voor twee personen kost 20 euro. Een pot met twee porties Aardbeien Romanoff kost 8 euro.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden