Roya Dolatshahi.
Roya Dolatshahi. (Foto: )

Nieuwe mondzorgpraktijk in Capelle met keurmerk De Lieve Tandarts

Capelle - Vol enthousiasme stortte mondhygiëniste Roya Dolatshahi zich met tandarts Irina Badin in het avontuur van een nieuwe praktijk met de naam Mondzorg De Bikkels in Capelle aan den IJssel, op een makkelijk bereikbare plek aan de Admiraal Helfrichweg. Roya had inmiddels al 13 jaar ervaring kunnen opdoen in tandartspraktijken in Bleiswijk en in Gouda en had duidelijk omlijste plannen voor haar eigen praktijk. Veel aandacht voor kinderen moest er komen of - liever gezegd - aandacht voor ouders die het lastig vinden om hun kinderen naar de tandarts of mondhygiënist te laten gaan. Het gebeurt maar al te vaak dat kinderen niet de mondzorg krijgen die noodzakelijk is, ook in Capelle aan den IJssel.

Coronacrisis
En dan open je je praktijk in januari 2020 en breekt twee maanden later de coronacrisis uit... Roya zegt: "Er zijn al best veel nieuwe patiënten, maar nog niet voldoende om uit de kosten te komen. De groei is gestopt per half maart en ons werk lag helemaal stil tot eind april. En er kwamen natuurlijk in de tussentijd geen nieuwe aanmeldingen bij, terwijl we net ervoor het keurmerk De Lieve Tandarts toegekend hadden gekregen. Ik zou het zo fijn vinden als mijn droom toch uitkomt, dat corona mijn nieuwe praktijk niet verwoest."

Zo ver is het nog niet, maar er moet wel iets gebeuren om deze fase uit te komen. 

Mondzorg bereikbaar voor iedereen
Mondzorg moet volgens Roya laagdrempelig zijn. Om die reden is het handig dat gezinnen zich samen aanmelden, dus ouders mét hun kinderen. Dan kan je een gedegen plan maken om problemen met de monden en de gebitten te voorkomen. Want daar is de zorg van Mondzorg De Bikkels vooral op gericht: preventie, dus het vóór zijn van eventuele problemen. Dat kan heel goed door herhaaldelijke poetsinstructies, tandvlees- en plakcontroles. Aan de hand daarvan bepaal je samen hoe vaak je moet komen.

Bij de één is dat 2 keer per jaar, maar soms kan het handiger zijn vaker te komen. Bij volwassenen is dat bijvoorbeeld het geval als er sprake is van achterstallig onderhoud, of als iemand rookt of regelmatig ongezond eet.

Breng- en haalservice
Roya zegt: "Omdat er helaas in Nederland nog steeds veel kinderen niet naar de tandarts gaan, wil ik ouders de mogelijkheid bieden om hun kinderen tijdens schooltijden te behandelen. Dat wil zeggen dat wij als dat nodig is de kinderen van school halen en na de behandeling ze weer naar school brengen. Als moeder van twee kinderen weet ik hoe fijn het zou zijn dat er ook tijdens de schooluren ook voor de tandjes van de kinderen wordt gezorgd en zo kun je zo vroeg mogelijk je kind laten wennen aan een gezonde mond zodat zij er hun hele leven profijt van hebben. Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met poetsinstructie en informatie over eet- en drinkgewoontes en wat dat doet met je (melk)gebit."

De behandelingen zijn verzekerd via je basisverzekering. Dat is niet onbeperkt, maar de meeste behandelingen van kinderen kosten je als ouder helemaal niets.

Het Keurmerk
Het is de missie van bemiddelingsplatform De Lieve Tandarts om heel Nederland weer naar de tandarts te helpen. Uit onderzoek is gebleken dat 3,5 miljoen mensen in Nederland niet of zelden naar de tandarts gaan. Landelijk verbindt De Lieve Tandarts tandartsmijders en lieve tandartsen en mondhygiënisten, onder meer door hen op een positieve manier onder de aandacht te brengen bij iedereen die wegens angst of om praktische redenen niet (meer) regelmatig naar de tandarts gaat. Via www.delievetandarts.nl vinden mensen een lieve tandarts in hun omgeving en wordt ook overstappen gratis geregeld

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden