Markt in Capelle op donderdag op het Stadsplein. (Foto: Jan Kok)
Markt in Capelle op donderdag op het Stadsplein. (Foto: Jan Kok) (Foto: Jan Kok)

De markt in Capelle gaat weer open

De markt gaat vanaf donderdag 14 mei weer open. Burgemeester Oskam moest een aantal weken geleden met pijn in het hart de markt sluiten om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Nu de maatregelen door het kabinet zijn versoepeld, kan de markt in Capelle in kleine stapjes open gaan. Er komen 22 kramen met levensmiddelen en bloemen. Zowel burgemeester Peter Oskam als wethouder van economische zaken Harriët Westerdijk zijn ontzettend blij dat de inwoners van Capelle weer naar de markt kunnen, maar ook dat de marktkooplieden weer aan het werk kunnen.

Door Annemarie van der Ploeg

Capelle - "Het kabinet kondigde aan dat we stap voor stap de maatregelen kunnen versoepelen om daarmee het land uit de intelligente lockdown te halen. Dan moeten we ook in Capelle heel goed kijken welke maatregelen wij kunnen versoepelen. Een aantal weken terug moesten we de populaire markt sluiten, zoals afgesproken met de Veiligheidsregio Rotterdam. Nu de markt deels open gaat, blijft de regel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden nog steeds. We maken ook goede afspraken met de marktmeester en de marktkooplieden daarover. Als iedereen zich aan de regels houdt en voldoende afstand houdt, kunnen we met elkaar in gesprek gaan om te kijken wanneer de markt als geheel weer open kan. Wij willen niets liever dan dat. We bekijken het van week tot week. Hoe lang dat nog duurt hangt af van het gedrag van publiek en kooplieden natuurlijk", vertelt de burgemeester.

Wethouder Harriët Westerdijk legt uit: "We hebben gekozen om met 22 kramen met levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld vis, kaas, groente, brood, fruit en stroopwafels te beginnen en hebben ook bloemen toegevoegd. Een bloemetje fleurt in deze tijd alles heel erg op en dat is belangrijk. De marktkramen staan ook 1,5 meter uit elkaar. Er komen borden, hekken, vaste looplijnen en er komt een vaste looproute vanuit de parkeerplaats en het stadscentrum naar de markt toe. Dit moet voorkomen dat er te veel mensen bij elkaar komen. We gaan ervan uit dat de mensen dat op een veilige manier doen. De ondernemers zullen handschoenen dragen en rekening houden met de maatregelen. Zij wassen veelvuldig de handen en dat vragen we ook van de bezoekers. Ook wordt er gevraagd om met pin te betalen. We gaan een aantal kramen op het Stadsplein plaatsen, wat ook meer ruimte geeft op het marktterrein onder de metro."

Fred Seegers is marktkoopman fournituren en zit als vertegenwoordiger van de marktkooplieden met een aantal andere marktkooplieden in de marktcommissie. "Wij wilden het liefst als gehele markt weer opstarten, maar gezien de beslissingen van de Veiligheidsregio Rotterdam is dat niet mogelijk, dus dan beginnen we maar met food. Dan hebben we in ieder geval een begin. Ik zelf heb een verkoopwagen van 11 meter en de mensen moeten op verschillende plekken zoeken. Straks ga ik een soort doorloopwagen maken. Kijk, ik ben 57 en sommige collega's hebben al AOW, we hebben het huis afbetaald en de kinderen zijn het huis uit. Maar als je een gezin met kleine kindjes hebt, is het toch moeilijk. Maar we kunnen alleen maar afwachten en er het beste van maken."

Op donderdag 14 mei gaat de markt in Capelle weer open met 22 kramen met levensmiddelen en bloemen. Vanwege de veiligheid voor bezoekers en marktkooplieden gelden er strenge regels en moet iedereen 1,5 meter afstand van elkaar nemen. Er komen verplichte looproutes op en naar de markt toe vanaf de parkeerplaats en het stadscentrum.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden