Capellenaar Jay Tjon Jaw Chong op het Stadsplein in Capelle. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Capellenaar Jay Tjon Jaw Chong op het Stadsplein in Capelle. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Jay uit Capelle: 'Kwets geen enkel levend wezen!'

Capelle - Jay Tjon Jaw Chong (32), topsporter vechtkunst uit Capelle, is deels Chinees en voormalig hoofd van het Shaolin Quan Training Institute, een Kung Fu en Tai Chi school die van 2005 tot 2011 in Capelle en Rotterdam zat. Vanuit het boeddhisme was hij al vegetariër maar hij werd veganist doordat hem duidelijk werd hoeveel dierenleed er ook achter dierlijke producten zit. Hij ging nadenken over hoe het er in de wereld aan toe gaat. Hij biedt ook ondersteuning bij protestacties van The Save Movement, een organisatie die protesteert tegen de oorzaken van klimaatverandering.

Door Annemarie van der Ploeg

Jay vertelt: "Ik heb bij het instituut les gegeven in Kung Fu en Tai Chi, rustgevings ademhaling en Qi Gong. Dat komt misschien door mijn Chinese afkomst; ik ben eigenlijk altijd al bezig geweest met vechtkunst maar dan meer met de spirituele kant daarvan. Ik ging ook jaarlijks naar China, waar ik in de bergen, de bossen en in de tempel trainde samen met de monniken. Ik trainde niet alleen Kung Fu of Tai Chi maar ook gewoon boeddhistische filosofie, zoals meditaties. Het was een beetje mijn intro in het hele wereldje van bezigheden, waarmee ik me nu bezighoud. Ik volg de boeddhistische leer, die uitgaat van 'Kwets geen enkel levend wezen'. Zo ben ik het vegetarisme ingerold. Ik was eerst bijna volledig bezig met het verbeteren van mijn kwaliteiten en kundigheid, het lesgeven, scholen oprichten, workshops geven en Kung Fu wedstrijden doen. Ik heb wedstrijden en workshops in verschillende landen gedaan. Mijn ommezwaai kwam toen ik ten tijde van de wereldkampioenschappen in China was en verlenging van mijn visum aanvroeg. Door omstandigheden moest ik naar Nederland terug en miste de wereldkampioenschappen, die eens in de vier jaar zijn. Toen voelde ik mij niet meer zo fit. Bovendien verdiende ik niet genoeg om een huis te betalen, dus zo is de Kung Fu een beetje tot een einde gekomen."

"Een vriendin introduceerde mij in documentaires die je bewust maken van alles wat er bij slachten van dieren achter de schermen gebeurt en wat ook nog legaal is. Ik had zoiets van: Wow!! Ik vroeg mij af wat mijn plaats in het leven en mijn verantwoordelijkheid is. Ik was altijd al vegetariër, maar toen kwam ik te weten wat voor lijden achter producten als kaas of melk zat. Bovendien kwam ik erachter dat het consumeren van dierlijke producten slecht is voor de mensheid, voor het milieu, voor de dieren en voor je eigen gezondheid. Dus als het niet nodig is, waarom zou je het dan nemen? Dus ik werd veganist", aldus Jay.

"Ik ondersteun de protestacties van 'The Save Movement' bij verschillende evenementen. Zo houden we acties bij slachthuizen. Varkens uit het buitenland worden er geslacht en gaan weer terug en het enige waarmee wij blijven zitten is stront en urine. Een epidemie zoals nu met het coronavirus, is ook begonnen met slechte behandeling van dieren. Het enige wat wij kunnen doen is protesteren en activisme. De demonstraties zijn nu natuurlijk uitgesteld", besluit Jay.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden