Foto: Shutterstock

Debatwedstrijd over 75 jaar vrijheid in Capelle

Capelle - Donderdag 20 februari is de Capelse raadzaal het strijdtoneel voor een debatwedstrijd tussen basisschoolleerlingen van de Capelse Schoolvereniging en leden van de Capelse jongerenraad en gemeenteraad. De debatwedstrijd staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Vrijheid van kiesrecht, vrijheid van meningsuiting en vrijheid door democratie. Het debat is voor iedereen toegankelijk, vanaf 18.45 uur staat koffie en thee klaar.

Publiek welkom

Het openbare debat is toegankelijk voor iedereen. Een jury zal de debatwedstrijd beoordelen en bestaat uit oud-minister van veiligheid en Justitie Ard van der Steur (juryvoorzitter), onderwijsbestuurder en oud-wethouder van Zoetermeer Marriëte van Leeuwen, wethouder van Capelle Harriët Westerdijk en directeur van het Isala Theater Yole Rizzo.

Stellingen
Onder leiding van Aniek van Heck, docent Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam debatteren de teams tijdens een Freeze & Go debat. Daarbij beginnen de teams door in 1 minuut een stelling te verdedigen of aan te vallen. Daarna komen alle teamleden aan bod in vaste debattijden. Stellingen:

- Iedereen moet verplicht stemmen

- Een politicus moet kunnen zeggen wat hij of zij vindt. Ook als dit anderen kwetst of opgevat kan worden als discriminatie

- Minderjarigen moeten kunnen meebeslissen over klimaatzaken

Tijdens het Lagerhuis debat debatteren de deelnemers individueel over de stelling:

- Demonstraties zoals 'de gele hesjes' of de 'boerendemonstraties' zijn een zegen voor onze democratie

De winnende debaters krijgen van Golfclub Capelle een golf experience met etentje aangeboden.

Alle activiteiten voor 75 jaar Vrijheid in Capelle aan den IJssel zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de Van Cappellen Stichting. Het programma rond de viering van 75 jaar Vrijheid vindt u op www.capelleaandenijssel.nl/75jaarvrijheid. #75jaarvrijheidcapelle

Shopbox

Meer berichten