Ada Buitrago met haar zojuist verschenen kinderboek 'Hondenleven'. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Ada Buitrago met haar zojuist verschenen kinderboek 'Hondenleven'. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Ada uit Capelle is de schrijver van het kinderboek 'Hondenleven'

Capelle - Ada Buitrago komt oorspronkelijk uit Nicaragua maar woont al veertien jaar in Nederland, waarvan zeven jaar in Capelle aan den IJssel. Zij schreef altijd al graag kleine stukjes, maar begon een jaar geleden aan haar onlangs uitgekomen boekje 'Hondenleven'. Dit boekje, voor kinderen vanaf zes jaar, gaat over drie honden. Op zaterdag 22 februari van 14.00 tot 16.00 uur geeft de schrijfster een boekpresentatie in de koffiecorner van het Valeriusrondeel 207 in Capelle.

Door Annemarie van der Ploeg

"Ik volgde op de middelbare school in Nicaragua al een workshop om stukjes te schrijven. Ik heb ook bij de radio gewerkt en schreef toen hobbymatig af en toe een gedichtje. Daar is het allemaal mee begonnen. Later dacht ik er wel over om ooit een boekje te gaan schrijven. Ik woon hier in Capelle en het is een andere samenleving dan in mijn thuisland Nicaragua. Zo ontstond het idee voor mijn boekje over de samenleving hier. We zijn allemaal mensen met verschillende karakters en een eigen soort leven. Daar gaat mijn boekje over", vertelt Buitrago.

"Mijn boekje heet 'Hondenleven' en is een klein maar krachtig boekje. Het gaat over drie buurhonden: Wipi, Paloma en Roki. Elke van hen heeft een eigen karakter. Als Anita, het baasje van Paloma en alleenstaande moeder, haar baan verliest, moet Paloma noodgedwongen naar een hondenasiel. Een enorm gemis voor haar en haar twee kinderen, Oliver en Mila. Zal Anita haar baan terugkrijgen, zodat Paloma weer terug kan komen? Als je het leest, dan is het heel herkenbaar. Het leven van de honden is te vergelijken met het leven van de mensen. Allemaal uit een verschillend milieu. Iedereen is af en toe lief of af en toe boos. Ouders kunnen het boekje voorlezen. Dan komen vanzelf de vragen van de kinderen, zoals 'Wat is milieu?'. Een stukje uit het boek gaat over milieuvervuiling, de reden waarom het bedrijf van Anita wordt gesloten. Er staan dus gespreksthema's in. Je kan het thuis voorlezen, maar volgens mij is het ook heel geschikt om op school te gebruiken", legt Buitrago uit.

Buitrago begon een jaar geleden met het boekje. "Ik ben een jaar bezig geweest met het schrijven, het zoeken van een uitgeverij en illustraties. De illustraties zijn van tekenaar Edwin Stierman. Hij doet ook vrijwilligerswerk voor de Stichting Tekenen voor kinderen. Ik wil graag boekjes blijven schrijven en niet alleen maar voor kinderen. Ik heb nog geen vastomlijnde plannen en zie wel wat het wordt. Ik ben inmiddels al begonnen met een nieuw verhaal; een jeugdboek voor oudere kinderen. Deze keer met echte foto's. Als het lukt, is het volgend jaar af."

Kom ook!

Tijdens de boekpresentatie is er veel te doen voor kinderen. "Ze kunnen geschminkt worden zoals de karikaturen uit mijn boek en bloemen plakken. Er zijn prijzen voor de mooiste werkjes. Ik laat gebakjes maken met een foto van de karikaturen erop. Het is niet saai; iedereen kan genieten. We maken er een gezellige middag van", besluit Buitrago.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden