Na een leer-werkstage bij het Krimpense Van Dulst Techniek kreeg Ehab in maart 2019 een baan als werkplaatsmonteur.
Na een leer-werkstage bij het Krimpense Van Dulst Techniek kreeg Ehab in maart 2019 een baan als werkplaatsmonteur. (Foto: pr)

Rubriek vanuit het hart: Ehab knokt voor een nieuw bestaan in Capelle

Ehab Maktabi (47) had een goed leven in Syrië. Hij runde twee marmerfabrieken die zijn vader had opgezet en deed zelf alle technisch ontwerpen voor de machines. Tot in 2015 het oorlogsgeweld daar een eind aan maakte. "Ik moest alles achterlaten: mijn gezin, mijn familie, vrienden, werk..." Pas een jaar later kon hij zijn vrouw en drie zoontjes in de armen sluiten. In Capelle aan den IJssel.

Door Welzijn Capelle

Capelle - "Met steen werk ik niet meer, maar met machines nog steeds", zegt Ehab. Na een leer-werkstage bij het Krimpense Van Dulst Techniek kreeg Ehab in maart 2019 een baan als werkplaatsmonteur. En dat terwijl ze in eerste instantie twijfelden of een Syrische stagiaire wel bij hun bedrijf zou passen.

Sloeproeien

Arjen van Dulst (samen met broer Wim de directie van Van Dulst) vertelt. "Wim helpt elke zomer de sloeproeiwedstrijd van de Lions te organiseren.

"Allerlei teams nemen het dan tegen elkaar op, voor het goede doel. Afgelopen zomer sponsorden we een groepje inburgeraars. Zij gaven zich op via Nicolette Lima van Welzijn Capelle."

Ehab was een van die inburgeraars. Tijdens de kennismaking bij van Van Dulst Techniek zag hij een paar machines staan. "Daar werkte ik in Syrië mee", zei hij.

Filmpjes

Omdat zijn Nederlands nog beperkt was, kreeg hij wat technische filmpjes voorgeschoteld. Arjen: "Hij beantwoordde al onze vragen correct." Ehab mocht komen voor een leer-werkstage.

Bedrijven horen hun steentje bij te dragen aan de maatschappij, vinden de gebroeders Van Dulst. Arjen is blij dat de gemeente Capelle en Welzijn Capelle het makkelijker maken om statushouders een stage of baan aan te bieden.

"Wij zoeken gewoon goeie medewerkers, die in ons team passen. Zoals Ehab. Hij werkt hard en heeft altijd een glimlach op zijn gezicht."

Win-win

Nicolette Lima, projectleider Inburgering Nieuwe Stijl bij Welzijn Capelle: "Ontzettend knap hoe Ehab bezig is. In Syrië was hij fabriekseigenaar, hier 'gewoon' een van de werknemers. Hij zet keihard zijn schouders eronder voor zijn gezin."

Over de stages is Nicolette kort: "Het is een win-winsituatie. Bevalt het niet, dan stopt het. Zo wel, dan doet de statushouder nuttige werkervaring op. Of is het bedrijf een gemotiveerde werknemer rijker!"

Ehab is vastbesloten zijn inburgeringsexamen te halen. Dan kan hij in vaste dienst komen. "Van mijn collega's leer ik veel nieuwe woorden. Dat gaat sneller dan alleen taalles."

Ondertussen gaat hij elke dag op de fiets naar zijn werk. Fluitend.

Lees het hele verhaal op www.welzijncapelle.nu/vanuit-het-hart

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden