Edward Maalouf in actie op de handbike.
Edward Maalouf in actie op de handbike.

Edward Maalouf: 'Ik wil mij kwalificeren voor Tokio'

Edward Maalouf besloot na het ongeval waaraan hij een dwarslaesie overhield zijn leven op een positieve manier weer op te pakken. Hij ontmoette de moeder van zijn kinderen in 2000 en kwam in 2002 naar Nederland. Daar investeerde hij veel tijd in sporten en droomde ervan om topsporter te worden. Inmiddels is dat gelukt, behaalde hij diverse medailles en is zich nu aan het voorbereiden om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio 2020.

Door Annemarie van der Ploeg

Capelle - "Ik ben bezig om me te kwalificeren en daarvoor moet ik tijdens de wereldkampioenschappen in juni 2020 in Oostende, België, bij de eerste drie eindigen. Je moet hard werken, maar dat alleen is niet genoeg.

Je moet er ook de middelen voor hebben; een beetje begeleiding, een personal trainer op de sportschool, een coach die je kan begeleiden met het schema, de juiste voeding om te kunnen trainen en je moet natuurlijk je auto gebruiken om naar de trainingen te gaan. Bovendien heb ik dringend een nieuwe handbike nodig, want de mijne is al zo'n drie jaar oud. Je kan dus hard werken, maar er komt meer bij kijken", legt Maalouf uit.

Edward Maalouf is paralympics atleet handbiker. Hij is van Libanese afkomst, maar sinds 2017 officieel Nederlander. In 1995 veranderde zijn leven toen hij tijdens zijn werk van de zesde verdieping viel en er een dwarslaesie aan overhield. In 2002 kwam hij naar Nederland en had als droom topsporter te worden. Sinds 2005 is hij actief als topsporter.

In de loop der jaren behaalde Maalouf diverse medailles en was in 2008 bij de Paralympics in Bejing en in 2012 in London. "In Bejing heb ik twee bronzen medailles gewonnen. Ik deed toen nog mee voor mijn eigen land, Libanon. Mijn eerste deelname als Nederlander was in 2017. Toen heb ik in België de eerste gouden medaille voor Nederland gewonnen. Ik heb inmiddels medailles van allerlei kleuren en ik sport zo lang het kan.

"Het is heel bijzonder als je dat kan doen. Ik vind het alleen zonde dat ik de energie ervoor heb, maar de middelen er niet zijn. Daarom zoek ik sponsoren. Als ik maar iets kan krijgen om de benodigde dingen te kunnen regelen. Ik ben ambtenaar en werk bij de gemeente Capelle a/d IJssel. De gemeente biedt mij de mogelijkheid om te kunnen werken en te kunnen trainen. Verder moet ik het zelf regelen."

Maalouf leeft, zoals hij zegt, zonder grenzen en probeert daarbij zo veel mogelijk uit zichzelf te halen. "De periode na het ongeluk waarin mijn leven veranderde heb ik gelukkig kunnen afsluiten. In 2000 ontmoette ik de moeder van mijn kinderen en in 2002 ben ik naar Nederland gekomen.

Sinds die tijd heb ik veel tijd in sporten geïnvesteerd en wilde mijn leven op een positieve manier weer oppakken, een voorbeeld zijn voor anderen en mensen motiveren en inspireren. Dat is met veel moeite en problemen gelukt. Sinds 2005 ben ik actief als topsporter. Ik heb doorzettingsvermogen en mijn levensmotto is: Never give up.

"In 2014 had ik twee keer bloedvergiftiging en heb zes maanden in het IJsselland Ziekenhuis gelegen. Toen ik eruit was heb ik een maand getraind en ben naar het Aziatisch kampioenschap gegaan, waar ik twee keer zilver behaalde.

"In 2017 heb ik besloten om voor Nederland deel te nemen bij de wereldbekerwedstrijd in Oostende, waar ik goud won. Ik kan het allemaal wel maar ik moet wel de mogelijkheid hebben en zou het dus enorm op prijs stellen als iemand mij iets kan sponsoren om verder te kunnen gaan.

"De motivatie is er. Ik wil eventueel ook bij een bedrijf langskomen om te vertellen wie ik ben, wat ik doe en wat ik eigenlijk wil. Ondertussen train ik verder om mij te kunnen kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio."

Sponsors

Edward Maalouf is op zoek naar sponsoren, bedrijven of particulieren, die hem kunnen helpen om zijn doel, de Paralympische Spelen in Tokio 2020, te realiseren. Hij is te bereiken via, tel. 06 1831 4522 of per email: info@edwardmaalouf.com 

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden