Foto: Foto:

Vaantje

Het was een maand of twee geleden dat ik weer contact met hem zocht. Ik had hem lang geleden al eens ontmoet tijdens zijn actieve loopbaan als profvoetballer. Het moet begin jaren tachtig geweest zijn dat ik hem in de Meer tegen het lijf liep. Hij was het jaar ervoor doorgebroken en speelde als jonkie in Ajax 1. Die middag had ik met een ploeggenoot van hem afgesproken na de eerste training van het seizoen. Het was midden in de zomervakantie geweest dat ik al liftend vanuit Rotterdam-Zuid naar Amsterdam-Zuidoost was gegaan.

Onze wegen kruisten in de kleedkamer onder toeziend oog van onder anderen Marco van Basten, Johan Cruijff, Jesper Olsen en Frank Rijkaard, om er maar een paar te noemen. Als zeventienjarige best een hele belevenis, staat me nog helder voor de geest. Ik moest door een dubbele kleedkamer heen om bij mijn afspraak te geraken. Mijn vriend bevond zich namelijk in de achterste van de twee. Marco wees me liggend op de massagetafel de richting.

Het 'TDK-tijdperk' - de eerste shirtsponsor - kenmerkte zich door oogstrelend voetbal door technisch zeer vaardige spelers. Ik herinner me dat mijn vriend mij telefonisch één van de trucs van Gerald Vanenburg aanleerde, die ik prompt uitprobeerde in mijn eerstvolgende wedstrijd. Applaus klonk van de toeschouwers en medespelers.

Ik had hem niet meer gevolgd, totdat ik via social media met hem bevriend raakte. Ik raakte geïntrigeerd door zijn huidige bezigheden in Zuidelijk Afrika. Daar wilde ik meer van weten.

Ik neem plaats tegenover hem in de lobby van een hotel nabij zijn woonplaats Utrecht. Mijn eerste vraag luidt dan ook: 'Hoezo Afrika?' Over twee weken het antwoord op deze vraag en meer...

Van Gerard Vermeeren zijn de boeken 'Zeewaardig', 'Een raar seizoen en een rare vogel' en 'Onder water' te bestellen bij boek & kantoorvakhandel Derde Druk, Koperwiek 43 in Capelle of bij u lokale boekhandel. De columns zijn na te lezen op Facebook: Gerard Vermeeren - Schrijver.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden