Hulp is soms fijn in dit ingewikkelde digitale tijdperk. (Foto: Pexels.com)
Hulp is soms fijn in dit ingewikkelde digitale tijdperk. (Foto: Pexels.com) (Foto: Pexels.com)

Administratieve vragen? Wijkwinkels bieden hulp

Capelle - In deze ingewikkelde tijd is het fijn als je hulp kunt krijgen bij administratieve of financiële zaken, of een brief of toeslagaanvraag. Capellenaren kunnen hiervoor terecht bij een wijkwinkel. Mark en Jan, medewerkers bij de wijkwinkel in buurtcentrum De Fluiter, vertellen. En Annuska Lopez, vrijwilligerscoördinator Welzijn Capelle, stelt zich voor.

Vrijwilligers Jan en Mark staan met collega's Cees en Stephen elke dinsdag en donderdag klaar voor de bewoners van Middelwatering. De 'wachtkamer' zit vaak bomvol. Jan: "Mensen komen met allerlei vragen. Over teveel betaalde toeslagen of een belastingaangifte, tot een ov-route helpen uitstippelen. Of gewoon een Kruidvatklantenkaart helpen activeren." Ze werken door tot al hun cliënten geholpen zijn, al betekent dat overwerken.
Jan en Mark doen dit werk al jaren, maar zelfs zij staan af en toe te kijken van de hulpvragen. Mark: "Toen we ook nog het Administratiecafé deden, kwam er eens een vrouw met een grote winkelwagen, hélemaal afgeladen vol met papieren. Dat was haar administratie. Of we konden helpen met ordenen. Nou, dat is gelukt – maar het kostte wel wat tijd!"
Een andere cliënt was een hoogzwangere jonge vrouw, die beter met haar financiën wilde leren omgaan. Ze bleek schulden te hebben. Na alle tips en adviezen verzuchtte ze, 'Hád mijn moeder me dit maar verteld, dan zou ik hier niet hebben gezeten!' Financiële problemen worden vaak van generatie op generatie doorgegeven, bevestigen Jan en Mark. "Gedragsverandering is dan ook het belangrijkst. Maar wel het meest lastige."
De medewerkers van de Capelse wijkwinkels doen goed werk, vindt ook Annuska López. Zij begon onlangs als coördinator vrijwillige inzet bij Welzijn Capelle. Via VluchtelingenWerk Nederland was zij ook vrijwilligerscoördinator voor de Gemeente Zuidplas. "Boeiend werk! Wat ik er het leukste aan vind? De vrijwilligers ondersteunen en coachen bij hun werk. Als ze ergens tegenaan lopen, zoeken we samen naar mogelijkheden en oplossingen."
Bewoners zijn van harte welkom om met vragen bij de wijkwinkels. Wil je weten waar ze te vinden zijn? Kijk dan op de website van Welzijn Capelle: www.welzijncapelle.nu/huis-van-de-wijk/wijkwinkels.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden