Miranda van Hengel met haar meest recente aanwinst: WK-zilver.
Miranda van Hengel met haar meest recente aanwinst: WK-zilver. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Na elf jaar terug aan de top van het judo

Na een onderbreking van elf jaar besloot de Capelse judoka Miranda van Hengel haar favoriete sport weer op te pakken. Het resultaat: goud op het EK voor Masters en zilver op het WK onlangs in het Marokkaanse Marrakesh.

Door Jan J. Timmer

Capelle - "Ik had meerdere redenen om terug te keren in het judo", vertelt Van den Hengel. "De belangrijkste was dat ik om verschillende redenen minder goed in mijn vel stak en zocht naar een mogelijkheid om mijn hoofd leeg te maken.

"In het verleden had ik op hoog niveau aan judo gedaan dus was het niet onlogisch om mijn rentree te maken op de mat. Het doel was echter wél anders dan voorheen: de lol moest centraal staan. Anderhalf jaar geleden pakte ik de draad weer op onder leiding van trainer Mario Nooitgedagt van JCR Judo uit Rotterdam).

"We zijn stap voor stap gaan werken. De technieken bleek ik nog goed te beheersen, maar qua timing en conditie had ik flink ingeleverd. Je bent geen twintig meer, realiseerde ik me die eerste maanden.

"Langzaam maar zeker ging het steeds beter en gingen we plannen maken om aan Masters-toernooien mee te gaan doen. De eerste was in het Franse Lille waar ik in een sterk veld de eerste plaats wist te veroveren. dat smaakte naar meer, dus schreef ik me ook in voor het EK in Glasgow.

"Tot mijn verbazing won ik daar in de categorie Masters 35-39. Enkele weken geleden kwam daar mijn zilver op het WK achteraan. Ik verloor uiteindelijk de finale van een Braziliaanse. In die eindstrijd maakte ik een kleine fout waardoor ik de beslissende derde straf kreeg.

"Nee, de beelden heb ik nog niet teruggezien. Bewust, omdat ik weet dat ik dan opnieuw verschrikkelijk baal. Net als het publiek in Marrakesh, want dat liet ook zijn afkeuring blijken over de scheidsrechterlijke beslissing."

Miranda van Hengel wacht komend jaar een nieuw EK en WK, in respectievelijk Griekenland en Polen. "Het zou geweldig zijn als bedrijven die trips mede mogelijk zouden maken. Belangstelling, mail miranda.van.wensveen@gmail.com.

Shopbox

Meer berichten