Havensteder hangt nestkasten op voor vleermuizen in Capelse bomen. Door het isoleren van woningen verdwijnen hun zomerverblijven.
Havensteder hangt nestkasten op voor vleermuizen in Capelse bomen. Door het isoleren van woningen verdwijnen hun zomerverblijven. (Foto: )

'Capelle behoort tot meest bebouwde top drie'

Verduurzamen, verdichten en vergroenen; een nieuwe uitdaging? Capelle hoort bij de top drie van de meest bebouwde gemeenten in Nederland met 74 procent bebouwde grond. Meer dan Rotterdam, 65 procent, en Amsterdam, 57 procent, zo blijkt uit de huidige cijfers van het CBS.

door Edith Stuivenberg van Bomenstichting Capelle aan den IJssel

Capelle - Capelle staat voor een forse uitdaging: verduurzamen, verdichten en vergroenen. Maar hoe? Grondgebonden woningen en betegelde tuinen? Hoogbouw met bomen en struiken aan de gevel? Groene daken met zonnecollectoren?

Blinde muren met gevelgroen en meer ruimte voor bomen? Wat meer de auto laten staan en fietsen of lopen? Hiervoor is een verandering nodig. Mensen kunnen slecht omgaan met veranderingen. Daar houden wij niet van. Wij kunnen ons wel aanpassen; beetje bij beetje.

Misschien kunnen we beginnen met het waarderen van wat bomen en ander groen voor ons kunnen doen. Zoals opvang van water, versterken van de bodem en verkoelen van de stad. Bomen leveren een bijdrage aan een betere luchtkwaliteit en de biodiversiteit. In een groene leefomgeving zijn mensen positiever, minder snel ziek en voelen ze zich gelukkiger

Geen gek idee is het om weer bomen op leidingen te planten. Geen bomen van de 1e grootte, zoals dat vroeger wel gebeurde. Maar bomen van de 3e grootte, die kleiner blijven. Ook geen gezeur meer, wanneer deze boompjes gekapt moeten worden omdat men bij een leiding in de grond moet zijn. Gewoon omzagen en na afloop van de werkzaamheden weer een nieuwe planten.

Ook een leuke aanleiding om de nieuwe aanplant bovenop de leiding feestelijk te vieren. Een Capelse Bomen-op-leidingen plantdag, of zo. Ziet u dit voor zich? Capellenaren helpen mee met de aanplant. Na afloop een buurt barbecye of hapje en drankje. Een win-win situatie voor mens, plant en dier.

Wat te denken van goed geïsoleerde woningen met ingebouwde nestkasten voor vogels en vleermuizen, leibomen langs een blinde muur en gevel- en dakgroen? Zover zijn we nog niet. Maar het begin is er, zie foto!

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Shopbox

Meer berichten