Leerlingen helpen mee om het schoolplein te vergroenen. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Leerlingen helpen mee om het schoolplein te vergroenen. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

GBS De Triangel vergroent schoolplein

Capelle - Begin 2018 was het schoolplein van GBS De Triangel nog een saaie stenige vlakte. Om het draagvlak en de saamhorigheid te bevorderen heeft het schoolbestuur ervoor gekozen om de aanleg zelf, met medewerking van ouders en leerlingen, ter hand te nemen. Er zijn wilgentenen geplaatst, tegels eruit gehaald en vervangen door groene plekken, er kwam een voetbalveld en kinderen hebben planten geplant. Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn ouders, leerkrachten en leerlingen hard aan de slag gegaan om het nieuwe 'groene' schoolplein af te maken. De vergroening van het schoolplein is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Van Capellenstichting, Stichting Solidarodam, Stichting Bond voor Lichamelijke Opvoeding, Stichting Volkskracht en het Job Durafonds.

Door Annemarie van der Ploeg

"De ouders wilden graag het schoolplein vergroenen dus zochten ze iemand die hen daarbij kon helpen en ik begeleid dus mensen bij de aanleg van buurttuinen en schoolpleinen. Ik help ze bij subsidieaanvragen, ontwerp en ook bij Doe dagen. Het schoolplein was helemaal van steen en zij wilden meer groen en meer uitdaging. Vorig jaar februari/maart zijn we begonnen en hebben wilgenwanden neergezet. We hebben gratis wilgentakken gekregen en geulen gegraven waarin we ze hebben gezet. Die takken lopen uit en het wordt groener. Je kan niet meer overal alles zien. Twee maanden later hebben we boomstammen en een graafmachine laten komen. We hebben de tegels eruit gehaald en de boomstammen erin gedaan. Onder de stenen ligt zand en daar hebben wij compost bij gedaan zodat de planten beter gaan groeien. Ook hebben we er planten in gezet en hebben ouders het bestraat en er compost kruiden bij gedaan", vertelt Annemiek Bongers van 'Atelier Ondertussen'.

Voor de school is samenwerking heel belangrijk. Bongers: "Dat was al zo op deze school, maar er is meer ontstaan. Op een warme dag zouden we om 16.00 uur klaar zijn maar we redden het niet. Toen gingen mensen Chinees halen en daarna gingen we door tot het klaar was. Er is veel meer saamhorigheid gekomen, ook tussen ouders en docententeam. Op 4 en 5 oktober hebben we de buitenklas aangelegd, een soort kring van boomstammen met een zonnedoek erboven, zodat er buiten lesgegeven kan worden. We werken zo veel mogelijk met gekregen materialen. Nu er stenen uit zijn en er meer groen is, is dat beter voor water en groen en voor de biodiversiteit. Het zou ook leuk zijn voor andere scholen in Capelle."

Buiten les

Leerlingen vinden het leuk om te helpen. "Ik vind het leuk want we kunnen in de zomer buiten les krijgen", vertelt Juriaan Aartsen. Elise Knol vindt het ook leuk om mee te doen. "Maar het plein wordt wel vol." Emmanuel Obenashu reageert: "Ik vind het leuk bedacht en leuk om mee te werken."Jorn Brouwer vindt het leuk om in de zomer buiten te kunnen leren. "En het is leuk om mee te helpen, want dan hoef je niet in de klas te werken."

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden