Vrijwilligers kunstuitleen.
Vrijwilligers kunstuitleen. (Foto: Erna Daalman)

Aanstaande zaterdag in Capelle: kunstmarkt én kunstuitleen!

Aanstaande zaterdag is kunstmarkt in Capelle er weer! Rondom de dorpskerk zijn er 45 beeldend kunstenaars die hun kunstwerken laten zien en verkopen. Ook kunt u enkele kunstenaars aan het werk zien. Maar, óók de kunstuitleen is op zaterdag geopend van 11.00 tot 14.30 uur.

Capelle - Een paar weken geleden had ik in de kunstuitleen een gesprek met twee vrijwilligers: Hans van Yperen en Rolf Suchorski die samen een dienst draaiden. Ze maken zelf geen kunst, maar hebben er wel veel mee te maken: opgeteld zo’n 800 uur per jaar. Natuurlijk doen ze dat met liefde voor de kunst én met liefde voor Capelle.

Hans zit hier een paar dagen in de week en Rolf één dag in de week, meestal op zaterdag. Op mijn vraag ‘Hans, wat doe jij hier’?, want het gesprek is in de kunstuitleen, zegt hij: "tja, wat doe ik hier, dat vraag ik mij ook af." Een grapje natuurlijk, Hans heeft een bijzonder groot gevoel voor humor. Maar ook van plichtsbesef, dat merk ik op uit zijn antwoord.

Allereerst staat hij de klanten te woord die de kunstuitleen komen binnenlopen. En er wordt een deskundige administratie bijgehouden. Rolf vult aan: "we geven ook uitleg over de kunstwerken of de kunstenaars." 

Om en om vullen zij elkaar aan over de werkzaamheden die er zijn binnen de kunstuitleen: er worden werken verhuurd en verkocht. Ze geven een rondleiding en ook wordt de opstelling van alle werken: klein, bijvoorbeeld sieraden, en groot werk, door hen verzorgd. Maar zij doen dat niet alleen, er zijn veel meer vrijwilligers die allemaal verschillende diensten draaien.

Het is wél bijzonder dat Hans en Rolf samen ook in de commissie van de kunstmarkt zitten. "Het is ieder jaar op de tweede zaterdag in september. Dit jaar al voor de 49e keer! Maar wij doen dit werk niet alleen, ook Roos Hobé en Saskia Dijxhoorn zitten in deze commissie. We zijn er volop mee bezig en iedereen kan kunst komen bekijken aanstaande zaterdag op 14 september vanaf 10.30 uur aan de Kerklaan in Capelle aan den IJssel."

Shopbox

Meer berichten