In een indringende documentaire wordt het leven en de dood van Mitchel Winters belicht.
In een indringende documentaire wordt het leven en de dood van Mitchel Winters belicht. (Foto: )

De onbegrijpelijke dood van Mitchel

Op 30 mei 2016 kwam er een einde aan het leven van Mitchel Winters. Hij was nog maar 21 jaar. Mitchel liet zich doodschieten in het Beatrixpark in Schiedam. Hij belde zelf 112, omschreef zichzelf als een mogelijke overvaller en liep recht op de toegesnelde agent af die hem waarschuwde te zullen schieten als hij niet zijn handen zou laten zien. Zeven kogels vuurde de agent af, een ervan raakte Mitchel in zijn hart.

Door de redactie

Capelle - Waarom pleegde Mitchel zelfmoord en waarom koos hij voor zo'n dramatisch en gewelddadig einde door politiekogels? Wat bracht hem daartoe? In een krachtige, dynamische en bij vlagen zoekende terugblik op zijn leven en dood proberen familie, vrienden en betrokkenen antwoorden te vinden op deze vragen. Zo wordt een beeld geschept van een jongen voor wie het leven in onze samenleving wellicht een maatje te groot was.

Na de dood van de uit Capelle aan den IJssel afkomstige Mitchel hoefde de agent niet te worden vervolgd, zo bepaalde het gerechtshof in Den Haag. Volgens berichten in de kranten hoopte de familie van Mitchel wel op. Het OM concludeerde dat de 21-jarige Capellenaar zijn dood zelf had uitgelokt: De agent ging naar het Beatrixpark na een melding dat daar een jongen zou zijn beroofd en beschoten. Uit onderzoek bleek dat Winters de melding zelf had gedaan en zijn eigen signalement door had gegeven aan de meldkamer.

'De onbegrijpelijke dood van Mitchel' is een coproductie van Witfilm en BNNVARA. Het is het regiedebuut van Wytzia Soetenhorst, die eerder onder meer research deed voor de televisieserie Van God Los.

Op 10 september, de dag die wereldwijd in het teken staat van suïcidepreventie, ging De onbegrijpelijke dood van Mitchel in première in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Op 25 september wordt de documentaire uitgezonden op televisie en is er na afloop de mogelijkheid om via NPO3.nl online met deskundigen van 113 verder te praten over zelfdoding.

BNNVARA 3Doc: De onbegrijpelijke dood van Mitchel, 25 september, 21.15 uur, NPO 3.

Shopbox

Meer berichten