Louise Bijlsma (l) en Elles Dambrink: volleybalvriendinnen van hoog niveau.
Louise Bijlsma (l) en Elles Dambrink: volleybalvriendinnen van hoog niveau.

Succesvolle volleyvriendschap

Louise Bijlsma en Elles Dambrink hebben een jubileum te vieren: ze zijn tien jaar 'volleybalvriendinnen'. Ooit begonnen ze bij Voleco in Ouderkerk, nu spelen ze samen bij Topdivisieclub VCN in Capelle aan den IJssel en zijn ze geselecteerd voor Jong Oranje.

Jan J. Timmer

Regio - Elles werd al op 4-jarige leeftijd lid van Voleco. "Ik kwam rechtstreeks van de kleutergym", herinnert de 16-jarige inwoonster van Ouderkerk. "Mijn moeder speelde bij de recreanten van Voleco dus was het logisch dat ik het ook bij die club zou gaan proberen. Ik kwam in 'de volleybalspeeltuin' terecht en vond het hartstikke leuk. Lekker speels was het. Met ballonnen, hoepels en een balletje. Ik wist meteen dat ik met die sport verder wilde." Ook Louise Bijlsma is afkomstig uit een volleybalgezin. "Mijn moeder speelde bij VC Krimpen, mijn vader zat bij Voleco. ik kwam als 6-jarig meisje in de 'CMV-groep' terecht. Daar speelde Elles ook in. Pas een paar jaar later kwamen we bij elkaar in een team. Samen met Iris van Dam waren wij de jongste speelsters van het C-jeugdteam, dus trokken we automatisch veel met elkaar op."

Het contact tussen Elles en Louise versterkte zich nadat ze beide geselecteerd waren voor de Regio Trainingsgroep en 'buiten de deur' gingen trainen. De twee talenten ontwikkelden zich snel en werden bij hun club steevast ingedeeld in teams van een hogere leeftijdscategorie. Op hun 13e debuteerden ze in het eerste seniorenteam van Voleco. "Ik kan me nog goed herinneren dat ik super zenuwachtig was toe ik voor het eerst mee mocht doen", glimlacht Elles Dambrink. Louise Bijlsma herkent het gevoel van toen. "In het begin was het best 'eng. Ik weet nog goed dat ik me bescheiden opstelde en eigenlijk niets durfde te zeggen, ha ha! Maar gelukkig wenden we snel en konden we goed overweg met onze oudere ploeggenoten. Het was een leuke tijd."
Bij Voleco werd al snel duidelijk dat de twee jonge talenten niet 'tot in eeuwigheid' in Ouderkerk zouden blijven volleyballen. Het was dan ook allerminst een verrassing toen het duo vorig seizoen werd ingelijfd door de regionale topclub VC in Capelle. "We kwamen er in het tweede damesteam te spelen", vertelt Elles. "Toen we de overstap maakten speelde dat nog in de tweede divisie. Eenmaal binnen bleek dat de ploeg alsnog gepromoveerd was. Dat was wel even spannend. Je merkte het aan de tegenstanders. Die waren sneller, harder en soms ook gemener dan we gewend waren. In het begin waren we best 'bleu' en waren we eerlijk wanneer we bijvoorbeeld een netfout hadden gemaakt. Dat doen we nu niet meer zo snel, ha ha! We hebben ondertussen geleerd een pokerface op te zetten in dat soort situaties."

De spectaculaire ontwikkeling in hun spel leidde ertoe geleid dat diagonaalspeler Elles Dambrink en passer-loper Louise Bijlsma deze zomer door trainer/coach Ivo Munter zijn toegevoegd aan de eerste selectie van de Capelse club. Ook is het vriendinnenduo geselecteerd voor Jong Oranje, dat getraind wordt door volleyballegende Avital Selinger. En passant werden ze enkele weken geleden Nederland Kampioen Beachvolleybal in de klasse -17 jaar. "We vormen nu drie jaar samen een beachteam", vertelt Louise. In het zomerseizoen spelen we ieder weekend een toernooi, met het NK als hoogtepunt. In de kwartfinale kropen we door het oog van de naald. Zelf wilde ik te snel en te geforceerd de achterstand goed maken, Elles ergerde zich zichtbaar aan haar eigen spel. Het mooie is dat we elkaar zó goed kennen dat we precies weten wat nodig is om samen uit zo'n dip te komen. Uiteindelijk wonnen we die partij met de hakken over de sloot en kwamen we de rest van het toernooi niet meer in de problemen."
Dit seizoen willen ze bij VCN proberen zoveel mogelijk speeltijd te krijgen. Elles Dambrink lijkt daar de meeste kans op te maken en dat heeft alles te maken met haar bovengemiddelde slagkracht en het feit dat er binnen de selectie op haar positie minder concurrentie is dan op de passer-loper stek waar Louise Bijlsma het best uit de voeten kan. Laatstgenoemde zal waarschijnlijk vooral speelminuten maken in VCN-2 en gaat waar mogelijk 'mee' met het eerste team. Hoe dan ook: de twee jonge volleybalsters zullen elkaar ook dit sportjaar vrijwel elke dag zien. Als vriendinnen, bij VCN én op het Krimpenerwaard College waar ze samen in een 5 VWO-klas zitten. "We zien onszelf zo langzamerhand als een 'packagedeal', stellen ze glimlachend vast. "En dat voelt goed!"

Shopbox

Meer berichten