Julian Agatowski: voetballer en fysiotherapeut. Foto: John Wijntjes
Julian Agatowski: voetballer en fysiotherapeut. Foto: John Wijntjes

Julian Agatowski is middenvelder en mentale steunpilaar

De zenuwslopende pressie van het niet mogen degraderen is bij Capelle verruild voor de positieve druk van het wíllen presteren. En dat voetbalt een stuk anders, weet aanvoerder Julian Agatowski.

Jan J. Timmer

Capelle - Op sportpark 't Slot heerst weer optimisme; zoveel is duidelijk wanneer je de thuishaven van vv Capelle bezoekt. Na twee seizoenen waarin de club lang het spoor bijster was en uiteindelijk via een grote krachtinspanning het de hoofdklasse veilig stelde, durft men weer met een frisse blik vooruit te kijken.

Julian Agatowski (26) is er blij mee. "We hebben een goede selectie met ervaren spelers en jong talent", zegt de oud-speler van Feyenoord, RVVH en Kozakken Boys. "De voorbereiding gebruiken we om te kijken om aan elkaar te wennen en te ontdekken hoe we het beste kunnen spelen. Dat doen we met een selectie die een stuk breder is dan afgelopen jaar. Een aantal spelers is gebleven en we kregen er aardig wat routine en jong talent bij.

"De voetballers die overkwamen van Zwaluwen brengen een stuk Hoofdklasse-ervaring mee. Leuk is ook dat er enkele jonge nieuwkomers zijn toegevoegd aan de selectie, onder wie Lars van der Wijngaard en Eric Jansen. Zij voetbalden vorig seizoen nog in de tweede klasse bij Spirit en gelden als veelbelovend.

"Ik ben enorm nieuwsgierig hoe de zaken zich gaan ontwikkelen. Ons doel is om in de bovenste regionen mee te gaan doen, maar we zullen echt van week tot week moeten kijken of dat realistisch is. In dat opzicht hebben we geleerd van het voorbije seizoen, waarin Capelle bij de start dacht om de prijzen te kunnen spelen maar uiteindelijk alle zeilen bij moest zetten om niet te degraderen.

"Die voortdurende druk was moeilijk en zwaar, maar het heeft een aantal spelers óók mentaal gehard. In die zin was er sprake van winst."

De rol van Julian Agatowski, die vorig seizoen halverwege de competitie overkwam van Kozakken Boys, is tweeledig: hij voetbalt er als middenvelder en neemt de jonge spelers bij de hand.

"Zo'n taak ligt me wel", glimlacht hij. "Ik ken het klappen van de zweep, heb in de Topklasse en de tweede divisie gespeeld. Ik deel graag wat ik heb meegemaakt, kan dingen inhoudelijk vertalen naar jonge spelers en ze helpen om mentaal sterker te worden.

'Vorig seizoen hield ik me bijvoorbeeld regelmatig bezig met Bram de Bruin, met de bedoeling om hem beter te laten renderen en hem mentaal bij te staan. In fasen waarin het spel van Capelle liet liep, had hij de neiging om zijn koppie te laten hangen en zich negatief te uiten in de richting van ploeggenoten. Op zich was dat wel begrijpelijk, maar je schiet er uiteindelijk niets mee op. Er is geen team dat daardoor beter gaat voetballen.

"Dat beïnvloeden van het mentale aspect spreekt me aan, net zoals ik het mooi vind om als aanvoerder mee te werken aan een elftal dat mee kan doen om de prijzen. Ik heb een goed contact met trainer Ton van Bremen. Hij is een type dat open staat voor zijn spelers en een duidelijke voetbalvisie heeft. In zijn totaliteit ben ik dan ook optimistisch over de toekomst van Capelle. Ik hoop er een goed steentje aan bij te dragen."

Naast zijn sportieve activiteiten is Julian Agatowski ook actief als fysiotherapeut in gezondheidscentrum De Rozenburcht in Capelle aan den IJssel en houdt hij zich met Fysio 2 Go bezig met sportfysiotherapie. "Op maandag en donderdag houd ik al spreekuur bij vv Capelle. Andere clubs zijn uiteraard ook welkom om gebruik te maken van onze diensten. We staan voor iedereen klaar."

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden