Preetanji Rai met kroontjes en sjerpen van de door haar gewonnen Miss verkiezingen. Foto: Annemarie van der Ploeg
Preetanji Rai met kroontjes en sjerpen van de door haar gewonnen Miss verkiezingen. Foto: Annemarie van der Ploeg (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Op zoek naar nieuwe Miss Diaspora

Als 5-jarig meisje stond Preetanji Rai al op het podium. Haar vader maakte opnamen van haar dans. Ze zat toen al op Zuid Indische Klassieke Dans. Talent heeft zij van haar moeder geërfd. Vorig jaar werd zij eerste tijdens nationale verkiezingen van Miss Diaspora The Netherlands 2018.

Annemarie van der Ploeg

Capelle - Binnen twee maanden vloog zij naar Trinidad om mee te doen aan de verkiezing van Miss NCIC (National Council Indian Culture) Divali Nagar Queen 2018. Zij was de eerste Europeaan die aan deze verkiezing meedeed en heeft ook nog gewonnen.

Preetanji: "Ik ben 23 en sta al 18 jaar op het podium. Ze noemen mij een Showbizz Baby. Ik ben heel vroeg begonnen. Mijn vader gaf mij een duwtje om aan de Miss verkiezing in Trinidad mee te doen. En mijn moeder en zusje hebben mij heel veel geholpen.

"Ik ben naar Trinidad en Tobago gegaan en heb heel veel moeten trainen, vooral voor de openingsdans. Ik heb een fashionshow gelopen en me voorbereid op de vraagronde, de talentronde en de sarironde. Bij deze laatste moest ik de klederdracht promoten.

Happening

"Het was een hele happening dat Nederland meedeed. Ik kreeg de talentronde en hoorde dat ik die gewonnen had. Ik kon het niet geloven. Toen kwam de uitslag van de Miss verkiezing.

Het duurde lang maar toen werd ik op het podium geroepen en kreeg mijn kroontje, sjerp, een award en een geldbedrag. Ik dacht: "Hoe is dit mogelijk?" Het is daar in Trinidad heel goed geregeld. Het is gewoon gigantisch groot en professioneel opgezet.

Wat daar gedaan wordt is van heel hoog niveau; een internationale Miss verkiezing, gericht op diaspora mensen; mensen die vanuit een land naar een ander land zijn geëmigreerd met behoud van cultuur en tradities. De culturen zijn dusdanig in elkaar verweven dat het een geheel is. Er is zo veel saamhorigheid."

Krishna Gopal, vader van Preetanji vult aan: "Elk jaar hebben ze een Nagar (Indiaas voor dorpje), een groot stuk grond waar duizenden auto's op kunnen, met een huis voor de artiesten.

"Vergelijk het met Ahoy maar dan iets groter. Het was bij de Miss verkiezing voor het eerst dat er een Europees land meedeed. Wij zijn eigenlijk diaspora vanuit India. De diaspora wordt in Trinidad goed in stand gehouden. Dat zie je bijna nergens."

Preetanji zoekt een Miss om mee te gaan naar Trinidad. "Ik ga mijn taak overdragen en dus ook de Miss die meegaat goedkeuren. Ik zoek iemand met allerlei kwaliteiten. Het moet iemand zijn van 16 tot 18, die met ouders komt of van 18 tot en met 25, niet getrouwd is, geen kinderen heeft en van de Indiase diaspora.

"Je moet kunnen zingen, dansen en acteren, dus echt talent hebben. De Miss moet er 23 oktober zijn want op 28 oktober is de verkiezing. Stuur mij een stukje beschrijving van wat je motiveert om mee te doen, een portretfoto, halve en hele foto en iets over je talent.

Een filmpje van zang, dans of bespelen van een instrument. En een stukje catwalk gezien vanaf de voorkant en de zijkant. Stuur dit naar: missdiasporadivalinagar@gmail.com

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden