Dana Verheij achter het schaakbord. Foto: Harry Gielen
Dana Verheij achter het schaakbord. Foto: Harry Gielen (Foto: Harry Gielen)

'Grootmeester' in het jeugdschaken

De knappe zesde plaats van Dana Verheij op het Europees Jeugdkampioenschap Schaken is het zoveelste succes in de lange geschiedenis van Schoolschaakvereniging Klim-Op uit Capelle aan den IJssel, de club waar Jan Sijbesma alweer 47 jaar al zijn kennis en enthousiasme in stopt.

Jan J. Timmer

Capelle - "Dana is een bijzonder talent", weet Sijbesma. "En minstens net zo belangrijk: ze combineert die gave met enthousiasme, leergierigheid en de motivatie om het beste uit zichzelf te halen. Op het EK bewees ze dat maar weer eens. Ze ging er onbevangen naar toe en wist dat ze vanwege haar rating zeker niet tot de favorieten behoorde. Vervolgen zette ze prachtige prestaties neer en wist ze hoger aangeslagen jeugdschakers achte zich te laten. Thuis volgde ik haar partijen live vanachter mijn pc. Man, ik zat te genieten!"

Dana Verheij, die eerder al Nederlands Jeugdkampioen werd, is één van de vele jonge schakers die door Jan Sijbesma zijn opgeleid. In de voorbije 47 jaar bracht de inmiddels gepensioneerde leerkracht meer dan duizend kinderen de liefde voor de denksport bij. "Ik begon destijds met kinderen die op basisschool De Bongerd (de voorganger van Klim-Op, red.) zaten. Van lieverlee groeide dat uit tot een schoolschaakclub met leden uit de hele regio. Dit jaar heb ik er zo';n zeventig onder mijn hoede, verdeeld over drie sessies per week. de kinderen komen uit Capelle, de Krimpenerwaard, Rotterdam, Hellevoetsluis en noem maar op. Het is vooral een kwestie van mond-tot-mond reclame. "Ik heb nu zelfs kleinkinderen op les van spelers die hier als kind kwamen. Zij zeggen: 'Meester Jan, daar kun je schaken leren'.Ik geef ze mijn kennis en enthousiasme graag door. Daar ligt een vorm van idealisme aan ten grondslag. Uiteindelijk is er niets mooiers om te zien dat je jeugdspelers plezier aan hun sport beleven en later als volwassene blijven schaken. Daar doe je het voor! In mijn geval al 47 jaar. En ik ben nog niet van plan om er mee te stoppen. Want leuk blijft het!"

Shopbox

Meer berichten