Al in de tweede eeuw was Capelle een boerendorpje. Dat blijkt uit voorwerpen die in 1984 zijn opgegraven bij het begin van de Slotlaan.
Al in de tweede eeuw was Capelle een boerendorpje. Dat blijkt uit voorwerpen die in 1984 zijn opgegraven bij het begin van de Slotlaan. (Foto: Beeldbank HVC)

Historisch: Duikers voor droge voeten in Capelle

Al in de tweede eeuw was Capelle een boerendorpje. Dat blijkt uit voorwerpen die in 1984 zijn opgegraven bij het begin van de Slotlaan. De omgeving was toen een groot moeras. Langs de rivier was in al die jaren bij overstromingen rivierklei afgezet. Die klei maakte de ondergrond wat hoger. Daarom gingen de mensen op die oeverwal wonen.

door Wim van den Bremen

Capelle - Omdat er nog geen dijk bestond was de wateroverlast aanzienlijk. De bewoners gebruikten de grond voor de teelt van voedsel. De grond moest dus droog zijn.

Ze groeven daarom in het moeras een greppel die uitkwam op een zijkreek van de IJssel. In die greppel legden ze een duiker van 5 meter lengte, waardoor het water uit het moeras weg kon lopen. Op de duiker bouwden ze een kade, waardoor ze zelf droge voeten konden houden.

De constructie van de duiker was interessant. Ze hadden een stevige boom, een els, in tweeën gekloofd en de binnenkant van de boom uitgehold. Vervolgens waren de twee uitgeholde helften weer op elkaar gelegd en met wilgentenen aan elkaar vastgebonden.

De duiker werd in de klei ingegraven. Vervolgens was de sleuf ook weer met klei opgevuld, waardoor er weinig zijwaartse lekkage kon ontstaan.

Bij de uitmonding werd wegspoelen van de grond door de waterstroom voorkomen door een beschoeiing en een stortbed.

Dit stortbed bestond uit gevlochten wilgentenen en trapsgewijs liggende palen en planken. De beschoeiing hield ook de kade op zijn plaats.

Op de kade stond boven de duiker een hek van eikenhouten palen. Die palen waren voorzien van een ornament en kepen, waarin planken zaten. De planken waren met een pen en gat verbinding in de kepen aan de palen vastgemaakt.

In de kreek was eb en vloed werking. Als het water door de vloed in de duiker terugliep, kon hij met een plank worden afgesloten: een klepduiker.

Van dit type duiker zijn er in het Maasmondgebied nog 5 opgegraven. In de Biesbosch en in de Rhoonse grienden wordt nog steeds gewerkt met (modernere) klepduikers.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto's. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl

Shopbox

Meer berichten