Zij vangen fijnstof af, verminderen CO² en dragen bij aan het waterbeheer in de stad. Zorgen voor zuurstof, zijn belangrijk voor de biodiversiteit.
Zij vangen fijnstof af, verminderen CO² en dragen bij aan het waterbeheer in de stad. Zorgen voor zuurstof, zijn belangrijk voor de biodiversiteit.

Geef een boom ruimte om te groeien

Hitte, zware regenval, droogte: het begint goed tot ons door te dringen. Wij moeten onze omgeving groener en klimaatbestendiger maken. In straten waar weinig of geen robuust groen is, wordt het veel warmer dan in de omgeving daarvan. Grote bomen zijn de airco's van de stad.

Edith Stuivenberg

Capelle - Zij vangen fijnstof af, verminderen CO² en dragen bij aan het waterbeheer in de stad. Zorgen voor zuurstof, zijn belangrijk voor de biodiversiteit en daarmee vermindering van plagen en ziekten. Grote bomen geven iedere plek allure en karakter. Daardoor verhogen zij de waarde van onroerend goed en bevorderen zij ons welzijn.

Al deze functies kan een boom beter vervullen wanneer hij groot en gezond is. Dat kan alleen wanneer hij een goede en duurzame boomgroeiplaats heeft. Niet alleen bovengronds. Ook ondergronds moet er voor de wortels voldoende groeiruimte zijn, vochtvoorziening en ontwatering.

De bodemkwaliteit bepaalt in belangrijke mate de conditie van bomen. In het plantgat wordt bomengrond gestort. Dat is de ruimte waarin hij kan groeien; een soort bloempot. Daar moet hij het mee doen. Buiten deze 'bloempot' kan de boom geen voedsel en vocht vinden. Dat komt door bijvoorbeeld een opgespoten laag zand of verdichte grond.

Voor het berekenen van de benodigde bewortelbare ruimte bestaat een rekenprogramma.Vuistregels zijn: Een grote boom heeft 1 m3 goede grond per jaar nodig voor gezonde groei. Én: 0,75 m³ doorwortelbare grond voor iedere m² kroonprojectie in het eindbeeld.

Zo kun je ook zelf zien hoeveel ruimte een boom ongeveer nodig heeft. Het eindbeeld is hoe de boom eruit kan zien voordat hij gekapt gaat worden en kroonprojectie is de rand van de kroon op de bodem geprojecteerd.

Daarin bevinden zich gewoonlijk de meeste wortels. Ook de hoeveelheid water, groeit de boom langzaam of snel, de samenstelling en de kwaliteit van de doorwortelbare grond zijn belangrijke factoren om te bestuderen. Als je een boom plant, is het dus belangrijk om te weten hoe groot hij wordt en hoe lang hij er mag staan.

Meer weten?

Edith Stuivenberg is contactpersoon Bomenstichting in Capelle aan den IJssel. De Bomenstichting bevordert de zorg en aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Meer informatie is te vinden via:

www.bomenstichting.nl

Shopbox

Meer berichten