Op de foto uit 1932 politieagenten voor het voormalige raadhuis.
Op de foto uit 1932 politieagenten voor het voormalige raadhuis. (Foto: Beeldbank HVC)

Van klepperman tot whatsapp-groep

Veiligheid was altijd belangrijk voor mensen. Wie daarvoor moest zorgen wisselde nogal eens in het verleden. De indeling in gemeenten startte in Nederland rond 1800 in de Franse tijd. In Capelle was er toen een klapwaker die met zijn klepper door het dorp ging.

door Wim van den Bremen

Capelle - Alle bewoners moesten een bijdrage leveren voor het loon van de klapwaker. Ook was er een dienstplicht voor bewoners om als nachtwachten op te treden. Het gemeentebestuur wees per wijk de wijkmeesters aan. Ieder gezin leverde een persoon voor de dienst. Men kon ook tegen betaling een vervanger aanwijzen.

De bewoners werden als wachtmeesters of manschappen aangewezen. Elke nacht moesten één wachtmeester en twee of drie manschappen dienst doen. Ieder liep eens in de 6 tot 10 nachten een wacht. Die duurde van 22.00 tot 5.00 uur. Ze letten op of voorbijgangers zich konden identificeren. Dieven en mensen die overlast bezorgden mochten ze arresteren. En in het rechthuis van de gemeente opsluiten. Als wapen hadden ze een sabel of een hooiriek.

De klepperman was soms ook lantaarnopsteker. Hij had een houten klepper die hij tijdens zijn ronde liet klepperen. Dat was om de bewoners te laten merken dat hij rondging. Het moest het gevoel van veiligheid bevorderen. Later werden de nachtwachten betaald.

Een van de nachtwachten was in 1914 ook doodgraver en omroeper. In 1931 werd een krediet voor extra nachtwakers afgewezen. De burgemeester vond het niet verstandig om leken politiediensten te laten verrichten.

Er werd wel steeds gezocht naar een verbinding met de burgerij. Zo kende Capelle behalve een politiebureau in Middelwatering een politiepost in Schenkel. Er werden ook politievrijwilligers geworven voor hulpdiensten.

Na de oorlog kenden we zogenaamde BB'ers die vanuit betonnen torens opletten of de Russen er aan kwamen. Met de komst van moderne technieken pakken bewoners de wacht weer op. Door een whatsappgroep waarschuwen ze elkaar en de politie voor onraad in de buurt.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto's. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

hvc-capelle.nl 

Shopbox

Meer berichten