Foto: Foto:

Column: Janneke Schotveld

Het was al even geleden dat ik haar sprak in een boekhandel waar ze een signeersessie verzorgde. We spraken af om later met elkaar in gesprek te gaan, schrijft Gerard Vermeeren deze week in zijn column.

Ze was druk met het voltooien van haar achtste Superjuffie boek. Ik was namelijk uiterst benieuwd naar hoe één van de succesvolste kinderboekenschrijfsters het landschap creëert waarin haar boeken zich afspelen. Ze verhaalt over Afrika, Zuid-Amerika en zelfs de Zuidpool. Is ze er geweest? Heeft ze erover gelezen of is het gefantaseerd?

Met deze vraag begint dan ook ons gesprek in de boekhandel in haar woonplaats. We zitten aan een tafeltje van het restaurant in de hoek van de winkel. De schrijfster van onder meer 'Kikkerbilletjes van de koning' en de zeer succesvolle reeks van 'Superjuffie' presenteerde zojuist de presentatie van het achtste deel. De boekwinkel aan de Traaij had flink uitgepakt. Een vuurspuwer luisterde de presentatie op. Annet Schaap - de vaste illustrator van de Superjuffie boeken - en Janneke presenteerden het nieuwe boek aan de aanwezigen. Terwijl Janneke voorlas, tekende Annet een illustratie uit het nieuwe boek. Een prijsvraag, een quiz en een uitgebreide signeersessie maakten de middag voor de toegestroomde kinderen, ouders en leerkrachten compleet.

Een grote grimas verschijnt op het gezicht van Janneke. 'Ik moet je teleurstellen', zegt ze. 'Nee, ik ben alleen in de jungle geweest. In Costa Rica, Nicaragua, Honduras, heel midden Amerika eigenlijk, dus daar heb ik wel uit mijn echte ervaring geput. Maar voor de andere boeken is het vooral David Attenborough die mij helpt. Verder heb ik een schoonzusje die bioloog is dus daar kan ik af en toe wat checken als het over de dieren gaat. Maar verder kijk ik heel graag BBC live'.

Over twee weken beantwoordt Janneke Schotveld vragen van vier Capelse kinderen.

Van Janneke Schotveld verscheen op 25 mei het nieuwe en achtste boek over Superjuffie: 'Superjuffie en het apencircus'. Van Gerard Vermeeren zijn 'Zeewaardig' en 'Een raar seizoen en een rare vogel' verschenen bij uitgeverij Boekscout.nl.

Shopbox

Meer berichten