Drie maal goud, driemaal zilver en tweemaal brons voor ACZ

ACZ heeft met succes meegedaan aan Synchrobeat en het NK Vrije Combinatie op 15 en 16 juni. De synchroonzwemmers werden driemaal Nederlands Kampioen, behaalde driemaal zilver en tweemaal brons. 

De spanning was hoog gedurende de Vrije Combinaties een gemengde leeftijdsgroep van maximaal 10 personen (v.a. 12 jr tot senior (18+)) een uitvoering zwemt, waarin soli-, duet- en ploegdelen elkaar schijnbaar moeiteloos afwisselen in een van tevoren bepaald thema.

De A-combo van ACZ werd eerder op een landelijk meetmoment al eerste met ruim 10 punten afstand van de nummer 2. Daar ontbrak echter ZPCH (Hoofddorp), de gedoodverfde concurrent. En juist beide ZPCH-ploegen waren onlangs op buitenlandse trainingsstage geweest om zich voor te bereiden op dit NK.

Dat de kwaliteit van het synchroon zwemmen de laatste jaren sterk verbeterd is, zal niemand zijn ontgaan. De concurrentie op hoog niveau zorgt voor show en spectakel. De B-combi van zowel ZPCH als van ACZ zwommen op de voormalige thema's van de A-combi. Dit gaf de ACZ B-combo nieuw elan wat duidelijk zichtbaar was tijdens de uitvoering.

Bij de ACZ A-combo kon niemand om 'Circus' heen, een choreo die met veel plezier vrijwel geheel door de zwemsters zelf was samengesteld. Omdat de meiden goed op elkaar zijn ingespeeld, resulteerde deze samenwerking in een wervelende circusvoorstelling waarin de ene na de ander act elkaar afwisselt. De jury kwam ogen te kort. Natuurlijk waren de outfits passend bij het thema, ook verzonnen door de meiden zelf.

De A-combo van ZPCH was echter niet te kloppen, mede door deelname van Noortje en Bregje de Brouwer, het Nationaal Duet, dat onlangs de NOC*NSF-limieten hebben behaald voor deelname aan de Olympische Spelen 2020. De jury zag in de ACZ A-combo echter een goede runner-up. Zij behaalden zilver en de B-combo hield zich goed staande tussen hún concurrenten en hielden er maar liefst vier op afstand. Zij werden twaalfde.

In de B-combo zwommen Lisa van Ostaijen, Emmy Bonte, Amy v/d Well, Yinli & Kyara Titt, Kyara Alexander, Giovanni v/d Zon, Femke Maertens, Esther Lanser en reserve Dionne Sijben vanwege blessure van Kincsö Biró met hun leuke uitvoering op 'Live or Die'.
De A-combo bestond uit Kim, Floor en Mare Schallenberg, Laura van Meel, Marleen Brandhorst, Manolya Yapar, Maria Lorenzini, Laura Sijben, Hester Cup en Thara Maas.

Het overgrote deel van het weekend werd in beslag genomen door de Synchrobeat. Het Nederlands Kampioenschap voor de jongste zwemmers op landelijk niveau, de categorieën Age 1 (9-12jr) en Age 2 (12-15jr). Dit NK begint altijd met een technische figurenwedstrijd. De uitslag bepaalt, welke verenigingen op zondag de soli, duetten en ploegen mogen zwemmen. ACZ nam met 40 deelnemers deel aan deze NK's, die plaatsvonden in het Amsterdamse Sloterparkbad. Iedereen zwom zijn/haar finale!

Bij ACZ staat het eerste deel van het seizoen voor deze categorieën in het teken van techniek en conditie. De techniek is belangrijk, omdat dit enerzijds de ranking bepaalt van je uiteindelijke startpositie in een eventuele finale. Maar ook telt techniek voor 15% in een uitvoering mee. Alleen met een goede conditie kunnen de zwemmers de figuren (die oneindig lang met het hoofd onder water plaatsvinden) tot en met het laatste moment gecontroleerd en met volledige inzet uitvoeren.

Het weekend begon met de technische wedstrijden op zaterdag. Voor een 4-tal panels van ieder 5 juryleden zwom een bak vol meiden (Age 1: ruim hondertwintig, Age2: bijna honderdveertig deelnemers) ieder 4 figuren.

Age 1 (9-12 jaar)
ACZ heeft in deze categorie slechts vijf zwemsters dit seizoen. Zij zaten allemaal bij de Top50, wat met zoveel zwemmers best een prestatie genoemd mag worden.
Rosalie Sirobokov was met 60,8 punten de op een na de beste zwemster bij de techniek en kreeg dan ook de zilveren medaille omgehangen. Senna Verwaal werd 23e. Olivia Merkus en May Sevenstern volgden elkaar op en werden respectievelijk 40e en 41e.
Lucy Groeneveld volgde op korte afstand. Zij behaalde de 48e plaats.

Age2 (12-15 jaar)
De Age2-ploeg van ACZ bestaat uit aanzienlijk meer zwemmers. Na de figurenwedstrijd ontving Mare Schallenberg de zilveren plak met maar liefst 69,4 punten. Floor Schallenberg werd 5e en ook Eline Penning en Dionne Sijben zaten bij de Top10! Zij werden respectievelijk 7e en 9e. Elif Teke voegde zich in de top20 en werd 17e. Tara Vyent Maya Sirobokov werden respectievelijk 29e en 33e. Ook Kayra Ozsahin (41e), Marloes Ardon (48e), Claire Lanser (56e), Kyara Alexander (65e) en Nina van Rijswijk (70e) zaten bij de beste helft.
Letizia Holstvoogd werd 82e, Michelle Koot 86e, Giovanni v/d Zon 95e en Tuana Ozsahin 115e
Een spin deed Felicia Verkic de das om. Zij eindigde daardoor als 138e.

Uitvoeringen: daar doen we het voor
In het tweede deel van het synchroonzwemseizoen bij ACZ ligt de focus op uitvoeringen. Alle techniek en conditie die in de maanden ervoor intensief is getraind, vormen de basis voor het neerzetten van goed uitgevoerde choreo's. Niet alleen op techniek (15%) en gelijktijdigheid (15%), maar ook op moeilijkheid (30%) en artistiek (40%) met daarin choreografie, muziekinterpretatie en presentatie. Een goede conditie maakt het mogelijk een uitvoering tot op het laatste moment goed te zwemmen.

Age 1
In deze categorie kwam ACZ uit met 1 solo en 1 ploegnummer.
Vanwege haar resultaten bij de techniekwedstrijd zwom Rosalie Sirobokov haar solo in de finale. Ze startte als tweede na de techniekwedstrijd en handhaafde die plek na haar uitvoering.

De ploeg met Rosalie Sirobokov, Lucy Groeneveld, Olivia Merkus, May Sevenstern en Senna Verwaal zwommen een mooie uitvoering en wisten hun derde positie na de techniek te handhaven. Zij ontvingen de bronzen medaille.

Age 2
ACZ nam in de Age2-finales deel met 3 soli, 4 duetten en 2 ploegen.

De soli werd een spannende wedstrijd. Na een 2e positie na de techniek werd Mare Schallenberg op artistiek en moeilijkheid met haar solo op topniveau de nieuwe Nederlands Kampioen.
Floor Schallenberg zwom een mooie solo op ´Je negrette rien´ en had er zeker geen spijt van. Zij eindigde als 5e.
Ook Dionne Sijben wist een plek op te schuiven en werd vanuit de 8e positie en na haar solo 7e.

Twee van ACZ's duetten zijn ontstaan vanuit een zwemcombinatie, een combinatie van twee of meer verenigingen. Dit gebeurt steeds vaker om zwemmers van verenigingen de gelegenheid te geven op hun eigen niveau te zwemmen wanneer hiervoor in de eigen vereniging de gelegenheid niet is.

Mare Schallenberg had een combinatiepartner in Merel Leuring van AZC. Zij startten als hoogstgeplaatste en wisten na hun flitsende duet het Nederlands Kampioenschap veilig te stellen.

Floor Schallenberg zwom met Floor Speckens van WVZ vanaf de derde plek naar de bronzen medaille.
Dionne Sijben en Eline Penning wisten hun ranking op de vierde plek te handhaven.
Ook Elif Teke en Maya Sirobokov zwommen samen een duet. Na de technische wedstrijd startten zij vanuit een 9e positie en wisten dit te handhaven.

Bij de ploegen zwom de ACZ B-ploeg, bestaande uit Kyara Alexander, Tuana Özsahin, Letizia Holstvoogd, Michelle Koot, Felicia Verkic, Nina van Rijswijk, Claire Lanser en ACZ's enige mannelijk synchroonzwemlid Giovanni v/d Zon als voorstartende ploeg op ´Mirco Ferdenzi´. Zij waren als dertiende geplaatst en zwommen om die reden niet mee voor de medailles. De voorstartende ploeg zwemt voor de juryleden om een basiscijfer te geven. Desalniettemin zetten ze alles op alles en zwommen een heel mooie uitvoering.

De A-ploeg met Floor en Mare Schallenberg, Dionne Sijben, Eline Penning, Maya Sirobokov, Elif Teke, Kayra Özsahin, Marloes Ardon en Tara Vyent zwom op 'District 78´. Ook dit was een berespannende finale. Zij startten vanuit de tweede positie met een verschil van 0,0023 ten opzichte van de winnaars na de techniek. Na een geweldige uitvoering wisten ze dit om te zetten naar een nieuw Nederlands Kampioenschap!

Als klap op de vuurpijl won ACZ voor het derde jaar op rij ook nog eens de LVC (Landelijke Verenigings Cup) voor de vereniging die het afgelopen jaar bij landelijke synchroonwedstrijden de meeste punten bij elkaar wist te zwemmen.

Ultiem Sportgeluk op alle fronten

De vele trainingsuren in zwembad, sporthal en balletschool wierpen hun vruchten af. Voor deze selectiezwemmers bracht dit het Ultiem Sportgeluk.
Maar ook zonder deze vele uren en zonder medailles is er Ultiem Sportgeluk. ACZ heeft namelijk ook nog een lading recreanten, die niet zoveel uren trainen maar de sport met veel plezier beoefenen. Voor hen is het Ultiem Sportgeluk gezellig met elkaar oefenen en een uitvoering zwemmen op een ander niveau dan topsport. Met elkaar bewegen op muziek, in het water. Hoe leuk is dat?!

Ben je geïnteresseerd geraakt in het Ultiem Sportgeluk? Wil je kennis maken met deze mooie zwemsport? Kom langs bij de groeiende synchroonzwemafdeling van ACZ: dit laatste seizoen zwemt ACZ nog in Zwembad De Blinkert aan de Valeriusrondeel. In het seizoen 2020-2021 staat er een spiksplinternieuw zwembad voor de ACZ-zwemmers te wachten aan de Reigerlaan, in Capelle. www.acz-capelle.nl

Shopbox

Meer berichten