Met haar 35 jaar is Westerdijk de jongste vrouwelijke wethouder ooit in Capelle.
Met haar 35 jaar is Westerdijk de jongste vrouwelijke wethouder ooit in Capelle. (Foto: pr)

Interview met trotse wethouder: 'Capelle blinkt uit in heel veel sporten'

Ze was zelf een groot tennistalent tot een een zware blessure een einde maakte aan haar nog prille tenniscarrière. Toch stond Harriët Westerdijk vooraan bij het verdelen van de wethoudersportefeuilles om de sport te omarmen. "Capelle blinkt uit in heel veel sporten. Zowel in teamverband als individueel. We hebben dit jaar ook weer 32 kampioenen mogen huldigen, waaronder zelfs een wereldkampioen, Myrna van Berkel (rohnrad-turnen, onderdeel sprong, red.)."

Cor Hulsbus

Capelle - Met haar 35 jaar is Westerdijk de jongste vrouwelijke wethouder ooit in Capelle. Als brugklasser begon zij op het Comenius College maar een jaar later maakte zij de overstap naar de Thorbecke topsportklas. "Dat jaar konden tennissers ook voor het eerst aansluiten en daar maakte ik dankbaar gebruik van. Ik trainde hard maar raakte helaas geblesseerd. Sport heeft mij enorm gevormd. Willen winnen, verlies incasseren, daar heb je een heel leven profijt van. Nu ook in de politiek."

Capelle is volgens de wethouder een echte sportstad. "We hebben prachtige accommodaties. Er wordt nog steeds met de verenigingen gekeken waar het beter kan. Er wordt een nieuwe zwembad/sporthalcombinatie gebouwd en er komt deze zomer een calisthenics-plaats in het Schollebos. Dat is een soort fitness-plaats in de buitenlucht, zoals die er al is in het Lijsterpark. Capellenaren konden stemmen op drie verschillende ontwerpen voor zo'n work-out. Halverwege juli is 'ie klaar," aldus Westerdijk.

De work-out heeft een oppervlakte van 150m2 met toestellen. Het Engelse woord calisthenics komt van twee Griekse woorden: kalos dat in het Nederlands 'mooi' betekent en sthénos dat staat voor 'kracht' en zijn oorsprong in het oude Griekenland heeft. Calisthenics zijn oefeningen waarbij met een minimum aan apparatuur gewerkt wordt aan grote spiermassa's of een lenig lichaam.

Freerunning is een echte straatsport waarbij elk gebouw, trap of hek een potentieel gymnastisch voorwerp is voor oefeningen. Westerdijk: "Ik verwacht dat veel mensen gebruik zullen maken van de calisthenics-plaats."

"Ik was jeugdlid van CTC en had schijnbaar talent. Al snel kwam ik in jeugdselecties terecht. Helaas raakte ik in de loop der jaren een paar keer flink geblesseerd en kan ik nu nog amper een racket boven mijn hoofd tillen." De modebewuste Harriët Westerdijk (voorheen mede-eigenaar van Harriët's mode, Oosterhof) vond toekomst in de economie, sport- en recreatie. "Het werd uiteindelijk een wethouderschap met ook nog kunst en cultuur, armoedebeleid en werk en inkomen in mijn portefeuille."

Shopbox

Meer berichten