En 400 bewoners gingen massaal op de banken zitten voor deze foto voor het Guinness Book of Records.
En 400 bewoners gingen massaal op de banken zitten voor deze foto voor het Guinness Book of Records. (Foto: Beeldbank HVC)

Historisch: Waar konden inwoners nog genieten van het uitzicht op de IJssel?

De gemeente heeft een regionale opgave om nieuwe woningen te bouwen. Sinds de jaren 60 zoekt het gemeentebestuur daarom naar gaatjes die met woningen kunnen worden gevuld. Toen de Vuijkwerf het loodje legde tegen de concurrentie uit Korea, ontstond een groot gat. De werkplaatsen en werfterreinen waren goed voor woningbouw.

Door Wim van den Bremen

Capelle - Onder de bevolking werd een andere discussie gevoerd. Waar konden inwoners nog genieten van het uitzicht op de IJssel? Het beeld bestond dat alleen rijkere inwoners zich nog een plek langs de rivier konden veroorloven. Buurtbewoner Leen Keij stelde daarom in een vergadering van het Wijkoverleg Middelwatering voor om te stoppen met de woningbouw langs de rivier. Er moest daar ruimte komen om te zitten en te wandelen. Hij kreeg veel steun.

Een actiecomité werd gevormd dat de politieke besluitvorming ging beïnvloeden. Gemeenteraadsfracties werden met succes benaderd. Twee problemen bleven over. Er waren al afspraken gemaakt met een bouwer. En er was nog geen geld voor de inrichting. De gemeente kon de bouwer op een andere plek compenseren. En er kwam vanuit Europa geld uit een subsidiepot Avery voor op te knappen rivieroevers.

Guinnes Book of Records

Capelle kreeg samen met de gebieden langs de Engelse Mersey (Liverpool) en de Duitse Rijn, Neckar en Ruhr (Düsseldorf) geld voor het Vuijkpark. Het actiecomité werd omgevormd tot een overleg comité. Ook de directeur van de voormalige werf kreeg daarin een plek.

Samen werden ideeën verder uitgewerkt. Ontwerpen voor het restaurant, de hellingbaan en de kunstwerken ontstonden. Er werd een beeld van een scheepsboeg geplaatst ter herinnering aan de ijzeren schepen. En daarnaast krom geplante eiken in de vorm van een houten schip zoals die vroeger op deze werf waren gebouwd. In 2005 werd het park met een buurtfeest in gebruik genomen.

Leen Keij ontving het Capels compliment, het comité kreeg een prijs van de Hollandse IJsselsteen. En 400 bewoners gingen massaal op de banken zitten voor deze foto voor het Guinness Book of Records.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website: www.hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto's. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel. 
 

Shopbox

Meer berichten