Hoop is er wel: onlangs is de 's-Gravenweg gekozen als traject van de snelfietsroute Rotterdam-Gouda.
Hoop is er wel: onlangs is de 's-Gravenweg gekozen als traject van de snelfietsroute Rotterdam-Gouda. (Foto: )

Fietsen in Capelle: Zo oud als de weg naar Kralingen

Een mooie weg, met een landelijk karakter, dat is de 's-Gravenweg. Deze belangrijke fietsverbinding tussen Rotterdam en Capelle zou autovrij moeten zijn. Maar ondertussen wordt er veel te hard gereden.

Door Fietsersbond afdeling Capelle

Capelle - In de middeleeuwen was hij er al, getuige het bekende plaatselijke gezegde. Een belangrijke verbindingsweg tussen Rotterdam en Gouda, vanaf Nieuwerkerk via de dijk. Onverhard toen nog, het moet een hele uitdaging geweest zijn om er 's winters met slecht weer gebruik van te maken. Er waren nog geen auto's en fietsers, het voldeed voor zijn doel. Uiteindelijk is hij verhard met klinkertjes en tenslotte geasfalteerd. In spitstijden stonden er toen behoorlijk lange files, waardoor het voor fietsers wringen werd en zelfs gevaarlijk.

In het verleden zijn door de gemeente een groot aantal pogingen ondernomen om het autogebruik daar tegen te gaan, al met al met weinig resultaat: de inrijverboden uit de tijd dat de weg nog onder de provincie viel werkten niet en werden opgeheven zodra de weg in Capels beheer kwam, diverse typen eilandjes met paaltjes, drempels en plakpaddestoelen verschenen en verdwenen weer.

Uiteindelijk werden 15 jaar geleden weer onderzoeken gedaan en enquêtes gehouden. De enige afdoende variant met een fietssluis haalde het niet, een krappe meerderheid van de bewoners voelde er niet voor.

Uiteindelijk werd gekozen voor inrijverboden tijdens de spitsperiode in de ochtend richting Rotterdam, en in de avond richting Capelle. Een ingewikkelde maatregel met onduidelijke borden en daarom massaal genegeerd. Op 3 verschillende werkdagen in maart bleek tijdens tellingen dat er tussen de 50 en 100 overtreders per uur zijn, waaronder een tiental bewoners die wij het niet kwalijk nemen. Politie houdt geen controles omdat de weginrichting niet strookt met dat landelijke karakter. Hoop is er wel: onlangs is de 's-Gravenweg gekozen als traject van de snelfietsroute Rotterdam-Gouda. Hopelijk worden de inrijverboden dan wél gehandhaafd.

Wil je meer weten over de Fietsersbond, afdeling Capelle aan den IJssel ? Kijk dan op de website www.capelle.fietsersbond.nl. De Fietsersbond wil het fietsen bevorderen en komt daarom op voor de belangen van fietsers en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Neem contact op via capelleadijssel@fietsersbond.nl om meer te weten te komen over de mogelijkheden om zelf hieraan mee te werken. 

Shopbox

Meer berichten