William Zielinski in zijn optimist: zin in het WK. Foto: John Wijntjes.
William Zielinski in zijn optimist: zin in het WK. Foto: John Wijntjes. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Op weg naar WK in Antigua

William Zielinski reist 30 juni af naar het in de Cariben gelegen eiland Antigua om daar deel te nemen aan het WK Zeilen. "Ik kan niet wachten tot het zover is", zegt de 14-jarige Capellenaar vol enthousiasme. "Het wordt mijn eerste WK en dan op zo'n locatie! Mooier kan niet!"

Door Jan J Timmer

Capelle - Hij komt op de mondiale jeugdtitelstrijd uit in de Optimist-klasse en gaat voor de kust van Antigua de strijd aan met 450 deelnemers uit 62 landen. "Een enorm veld", grijnst William.

"De meeste zeilers zijn voor mij onbekend, maar de echte toppers ken ik wél Daar heb ik eerder tegen gevaren. hoe mijn kansen liggen is lastig te voorspellen. Eerlijk gezegd houd ik me daar ook niet zo enorm mee bezig, in de zin van dat ik op een medaille aas. In dit geval is meedoen al een hele 'experience'. Een tropisch eiland, heerlijke temperaturen, prachtige stranden een gavere plek om een WK te organiseren kun je niet verzinnen!"

Uiteraard heeft William Zielinksi zich al wél laten voorlichten over de omstandigheden ter plekke op zee. "Het gebied staat bekend om harde wind en hoge golven", weet hij "En dat is precies waar ik dol op ben. Ik ben lang en relatief zwaar ten opzichte van vee andere zeilers. Om die reden heb ik baat bij goede wind. Zou er een licht briesje staan, dan ben ik redelijk kansloos.

"Voor de rest zie ik wel wat er op me af komt. De eerste dagen na aankomst gaan we ons bezig houden met acclimatiseren en trainen. Om daarna los te gaan! Alle deelnemers krijgen een boot toegewezen door de WK-organisatie. Wel mogen we allemaal ons eigen zeil meenemen. En tot ik afreis naar Antigua besteed ik veel tijd aan het binnenhalen van sponsors. De reis wordt namelijk maar voor een deel vergoed. Bedrijven met belangstelling zijn van harte welkom. Ik betaal ze terug met foto's, reclame op mijn kleding en een mooi verslag!"

William Zielinkski kwam met de zeilsport in contact door zijn zus. "Als zij ging zeilen ging ik mee om te vissen", vertelt hij. "In 2012 klom ik voor het eerst zelf in de boot. Ik vond het meteen zo leuk dat ik er aan verslingerd raakte. En ik bleek talent te hebben. Inmiddels maak ik al een paar jaar deel uit van de OCN-kernploeg zeg maar een soort 'Jong Oranje'. Super leuk!"

Shopbox

Meer berichten