Van links naar rechts: Kevin, Bart en Jelmar anno 2019.
Van links naar rechts: Kevin, Bart en Jelmar anno 2019. (Foto: )

Echte 'Zwerversjongens' nostalgisch over internationaal toernooi U13 Cup

Jan J. Timmer

FC Barcelona, Paris Saint Germain, Schalke 04, Inter Milan, Manchester United, OIympique Lyon, Feyenoord, PSV, Ajax, KRC Genk en FC Basel; ze zijn allemaal van de partij op 9 en 10 juni tijdens de strijd om de U13 Cup van CVV Zwervers, één van de sterkst bezette jeugdvoetbaltoernooien van Europa. Dertien edities geleden waren de selectiespelers Bart Jacobs, Jelmar Seip en Kevin de Boer er ook bij. Een jaar of 12 waren ze destijds. Hun deelname is ze altijd bijgebleven.

Capelle - De foto van 2006 ligt op tafel in de kantine op sportpark Couwenhoek. Bart, Jelmar en Kevin zitten er omheen. "Dat is ons toenmalige elftal bij de ploegenpresentatie", vertelt Jelmar Seip, rechtsback van het huidige tweede elftal van Zwervers. "Kevin staat rechts vooraan, ik daarnaast."

Bart Jacobs, linksback van 'het tweede' ziet zichzelf terug achter een meisje met een paardenstaart. 'Was een mooi moment hoor: wij tussen al die spelers van grote clubs. Super spannend!" Kevin (aanvallende middenvelder van Zwervers 1) beaamt het: "Ik weet nog goed dat ik er enorm veel zin in had én heel zenuwachtig was. Dat kwam niet alleen door de sterke tegenstanders maar ook door het vele publiek langs de lijn."

Borussia

De eerste wedstrijd van de 2006-editie speelde Zwervers D1 tegen de leeftijdgenoten van Borussia Dortmund. Een onvergetelijke ervaring. "We werden helemaal gek gespeeld door die gastjes", grijnst Jelmar Seip. "Die Duitse jongetjes hadden zo veel discipline en voetballend vermogen", herinnert Bart Jacobs zich nog pijnlijk goed. "Daar staken wij schril bij af met onze lange halen. De teller stopte uiteindelijk bij 1-8. Onze enige goal werd gescoord door Kevin. Ik zie ons nóg juichen. Man man we waren apetrots!".

Ook in de andere duels dat jaar fungeerde de Zwervers-jeugd als 'kanonnenvoer'. "We werden bijvoorbeeld afgedroogd met dubbele cijfers door AZ en verloren met 0-8 van Feyenoord, waar onze latere ploeggenoot Dennis den Haan toen nog voetbalde", weet Kevin de Boer nog. "Tegen NEC konden we het verlies beperkt houden tot 1-4. Dat viel dus mee, ha ha! Ach, weet je: verliezen deed ons eigenlijk niets. We waren er bij! Daar ging het om. Vandaar dat ik me zo goed kan inleven in de Zwervers-kinderen van nu. Ook zij ervaren die mooie combinatie van spanning en verheugen."

Zwerversjongens

Alle drie gelden Kevin de Boer (25) , Bart Jacobs (26) en Jelmar Seip (26) als echte 'Zwervers-jongens'. Ze kwamen als pupillen binnen en gingen in de loop der seizoenen steeds een beetje meer van hun club houden met als voorlopig eindresultaat een onvoorwaardelijke liefde voor het Capelse blauwwit een een permanente trots op het toernooi der toernooien."Nog één blik op de foto. "Wij waren erbij en dat neemt niemand ons af!"

Piet de Wit, één van de stuwende krachten achter het Internationaal U13 Cup-toernooi, had nog één droom: de jeugd van FC Barcelona aan het deelnemersveld toevoegen. Bij de 27e editie van het topevenement is het de Capellenaar met Groninger roots eindelijk gelukt.

De in Capelle aan den IJssel debuterende Catalanen spelen op 9 juni de openingswedstrijd tegen CVV Zwervers. Capelle's burgemeester Peter Oskam fungeert als scheidsrechter. Wie het sprankelende voetbalweekend op sportpark Couwenhoek wil bezoeken kan terecht voor 4 euro (één dag) of 6 euro (beide wedstrijddagen). Kinderen tot 13 jaar mogen gratis naar binnen.